A pandémia kitörése óta mindig a március havi gyógyszerköltés a legmagasabb, az idén 53 milliárd forinton állt meg – derül ki a Hiflylabs Zrt. elemzéséből, amikor a Világgazdaság számolt be.

A támogatott vényköteles gyógyszerek 53 milliárd forintra ugró márciusi patikai forgalma az elmúlt két év legmagasabb értéke – derül ki a Hiflylabs Zrt. adataiból. A rekordnak számító forgalom az előző hónaphoz képest több mint 12 százalékkal emelkedett, tavaly márciushoz képest pedig 3,6 százalékkal, a kiváltott gyógyszerek tb-támogatása meghaladta a 39 milliárd forintot. Hasonlóan magas adatot mértek 2020 márciusában is, amikor 43 milliárd forint volt az állami támogatás összege.

Általában márciusra fogynak el a készletek

A korábbi hónapokban feltöltött lakossági gyógyszerkészletek jellemzően tavaszra merülnek ki. A márciusi gyógyszerforgalmi adat a Covid–19 kitörése óta rendre rekordokat dönt, tavaly 49 milliárd forint volt a receptköteles patikai gyógyszerköltés - írja a VG. 

Farsang Bence, a Hiflylabs adatelemzője elmondta:
A koronavírus-járvány hullámainak alakulása úgy alakította a forgalmi változást, hogy a lakosság nagyobb összegű gyógyszerköltése mindig márciusra esett."

A jókora forgalmi növekedés a támogatott vényköteles gyógyszerek dobozeladásaiban is visszaköszön, márciusban a volumen 11,7 százalékkal nőtt, csaknem elérve a forgalmi bővülés mértékét februárhoz képest. Ugyanez nem mondható el éves viszonyításban: márciushoz képest 1,9 százalékkal visszaesett az eladott dobozok száma.

A Központi Statisztikai Hivatal adataiból kiderül:
Idén márciusban országosan naponta 561 ezer doboz receptköteles gyógyszert váltottak ki a patikákban, míg egy évvel ezelőtt 572 ezret, 2020-ban pedig 721 ezer doboz vényköteles gyógyszer fogyott.

IllusztrációForrás: MTI/Soós Lajos

A dobozszámeladások stagnálásában az is közrejátszhatott, hogy a legnagyobb arányban azok veszítették életüket a Covid–19 miatt, akik krónikus betegséggel küzdöttek. A legfrissebb márciusi adatok szerint termékkategóriánként 9,9 millió különböző gyógyszert fogyasztó beteg van, ha egyikük vérnyomásproblémával és légúti megbetegedéssel is küzd, akkor ő kétszer szerepel az adatsorban – a Hiflylabs statisztikái szerint az egy évvel korábbi betegszám 134 ezerrel volt magasabb.

A menekültek is jogosultak a támogatott készítményekre

Kitérnek arra is, hogy az Ukrajnában zajló háború elől menekülők a hazai biztosítottakhoz hasonlóan jogosultak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott vényköteles gyógyszerekre. A VG szerint a menekültek körében a legmagasabb forgalmat generáló gyógyszertípus a diabéteszt, vagyis a cukorbetegséget kezelő gyógyszerek voltak.

A regionális folyamatokat vizsgálva minden megyében forgalomnövekedés látható márciusban az előző hónaphoz képest, ám 2021-gyel összehasonlítva lassult Zala és Somogy forgalma.

Az adatok szerint a visszaesést elsősorban az érzéstelenítők és az epilepszia elleni szerek eladási számának csökkenése okozta – tette hozzá Farsang Bence.

Összességében februárhoz képest csaknem minden gyógyszer-kategória értékesítése bővülni tudott, másfelől a tavalyi erős bázishoz képest néhány csoportban lassulást mértek. Jócskán, több mint 12 százalékkal visszaestek a központi idegrendszerre ható gyógyszerek eladásai, leginkább a Parkinson-kórt kezelők, az altatók, valamint a ritka izombetegségek gyógyszereinek eladási mértéke csökkent.