Nem várt eredményeket hozott a hűtőszekrények átfogó terméktesztje

zöldség gyümölcs fridzsider hűtőszekrény
Vágólapra másolva!
A kombinált hűtő, hűtő- vagy fagyasztószekrény is olyan háztartási eszköz, amely jó, ha sok éven át teljesíti a feladatát. Önmagában a választás is bonyolult dolog, mert sok szempontot kell figyelembe venni ahhoz, hogy ki-ki a számára legjobb döntést hozza meg, és a kiszemelt termék hasznos kiegészítője legyen életvitelének. Ez nem egyszerű feladat, de ha valaki elég bátornak érzi magát, akkor érdemes még a fenntarthatósági szempontokat is a vizsgálandó tényezők közé sorolni. Ha ezt megteszi, biztos, hogy érezni fogja a hatását a mindennapokban, például egy-egy kedvezőbb villanyszámlán – mert ez mégiscsak egy nonstop működő eszköz – vagy azon, hogy nem kell 2-3 évente új készüléket venni - olvasható a Tudatos Vásárlók Egyesületének közleményében.
Vágólapra másolva!

A Tudatos Vásárlók Egyesülete idén is tesztelte az aktuálisan elérhető modelleket.

Ezúttal 160 kombinált hűtőt, 15 hűtő- és 10 fagyasztószekrényt, illetve 1 fagyasztóládát teszteltek a nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt.

Így 18 márkától összesen 186 készülék adatlapja segíthet minket a döntésben vásárlás előtt.

Többféle hűtőtípust is teszteltek: beépíthető hűtőket, többajtós vagyis multidoor és kétajtós vagyis side by side modelleket, illetve a leggyakoribb szabadon álló hűtőket. Vizsgálták a termékeket hűtési és fagyasztási hatékonyság, energiatakarékosság, megbízhatóság, zajkibocsátás és felhasználói élmény tekintetében is. Abban ne reménykedjen senki, hogy talál olyan terméket, amelyik minden szempontból tökéletes. "Ezért gondoljuk végig alaposan, hogy számunkra mely jellemzők a legfontosabbak és aszerint válasszuk ki az optimálisan teljesítő terméket" - tanácsolják. Kompromisszumra szükség lesz.

Ám a legtöbb termék jól, sőt, nagyon jól teljesített a teszteken, úgyhogy van miből válogatni, ha már megvan a konkrét cél. Miből, mennyit akarunk belerakni, esetleg szükségünk van-e extra funkciókra és szempont-e, hogy alacsonyabb legyen a rezsiköltségünk? Ha ez megvan, már böngészhetjük is, hogy mi való nekünk.

Illusztráció Forrás: AFP

Kombinált hűtők

Ezekből találjuk a legtöbbet a tesztelt termékek között és a boltokban is, mert ez az, amire legtöbbünknek szüksége van a mindennapokban. A fentebb említett szempontok közül nem meglepő módon

a hűtési és fagyasztási hatékonyság a legfontosabb, ez számított bele legnagyobb súllyal az összesítő értékelésbe.

Vizsgálatakor arra voltak kíváncsiak, hogy a berakott ételt mennyi idő alatt hűtik, illetve fagyasztják le a kívánt hőfokra, valamint arra, hogy mennyire tartják stabilan a belső hőmérsékletet, ha már korábban lehűtött élelmiszerek mellé újabb ételt rakunk be.

A Whirlpool W7 931T OX és Whirlpool W7 931A OX készülékek érték el a maximális legjobb eredményt hűtési hatékonyság tekintetében. Fagyasztási hatékonyság vizsgálatánál pedig abszolút győztesek az LG modellek.

Összességében két Samsung és egy LG termék végzett a lista élén. Elmondható, hogy 90 százalék feletti eredményeket ez a két márka ért el a tesztben. A dobogósok átlagára 265 000 és 299 000 forint között mozog. Jól hűtenek, energiatakarékosak és a hőmérsékletet is stabilan tartják.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Azonban mielőtt az rögzülne valakiben, hogy egy-egy márka jobb, mint a másik, felhívják arra is a figyelmet, hogy van olyan tesztelt LG és Whirlpool modell, amelyik a lista végén kullog 200-250 000 forintos átlagáron, így az egyesület azt javasolja, hogy ne márkát válasszunk, hanem terméket. Mert előfordulhat, hogy találunk egy márkán belül kiválóan és csak alig-alig teljesítő darabokat is.

Szintén kiemelhető, hogy 100.000 forint alatt is találunk összességében jól teljesítő készülékeket, mint pl. a Candy CMDDS 5144WHN - írják közleményükben.

A Liebherr, Bosch, Gorenje, Ikea, Haier, Candy és a Hotpoint-Ariston márkák termékeiből is akad bőven választék az összességében legalább 7 százalékos eredményt elért kombinált hűtők között.

Hűtőszekrények

A 15 tesztelt hűtőszekrény mind szép eredményeket ért el. Csupán egy Candy hűtő teljesített összességében gyengébben, de erről is elmondható, hogy a hűtési teljesítménye megfelelő, azonban az energiaigénye például kevésbé.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Fagyasztószekrények, fagyasztóláda

A fagyasztási hatékonyságuk – mennyi idő alatt fagyasztják le a berakott élelmiszert – két Whirlpool modell kivételével közepes vagy gyenge, cserébe pontosan tartják a beállított hőfokot, és áramszünet esetén sokáig képesek hidegen tartani az ételeket.

A már említett márkanév mellett, az ár sem garancia arra, hogy olyan terméket vásárolunk, amivel elégedettek lehetünk. Mint annyiszor, ez esetben sem a legdrágább a legjobb.

Végezetül az egyesület felhívja a figyelmet arra, hogy ha eljön az ideje, hogy lecseréljük készülékünket, akkor ez ügyben is körültekintően járjunk el, kérjük az új terméket szállító boltot, hogy vegye át feleslegessé vált készüléket, hiszen erre jogszabály kötelezi, vagy keressünk fel vele egy hulladékudvart. S érdemes használt termékben is gondolkodni, így lehet, hogy megvásárolhatunk olcsóbban egy olyan készüléket, amire egyébként nem költenénk, de így akár hozzájuthatunk a vágyott extrákhoz is. Érdemes outletekben, használt műszaki cikk boltokban, vagy online is keresgélni.