Már közel 400 automatából vehetnek jegyet a MÁV utasai

Vágólapra másolva!
Teljesen megújult a jegy- és bérletkiadó automaták (JKA) háttere, egységes rendszer szolgálja ki az összes készüléket, amely a többi értékesítési csatorna motorjaként is szolgál. A 170 megújult készülék mellé újonnan telepített 220 JKA-val május elejére megduplázódott a MÁV-START által telepített automaták száma. Ezeknek köszönhetően évente több millió utas juthat az eddigieknél is kényelmesebben menetjegyéhez, illetve bérletéhez a vonatos és buszos ajánlatokat is tartalmazó kínálatból, derül ki a vállalat tájékoztatásából.
Vágólapra másolva!

Az új jegy- és bérletkiadó automatákkal már a székesfehérvári (30a), az esztergomi (2), a szobi (70), a veresegyházi (71), a pusztaszabolcsi (40a) és a hatvani (80a) vasútvonalak néhány kivételével az összes állomásán és megállóhelyén; valamint a Nyugati, a Keleti és a Déli pályaudvaron, Kelenföldön és Kőbánya-Kispest vasútállomáson találkozhatnak az utasok. Több megyeszékhelyre, mint például Székesfehérvárra, Szolnokra és Szegedre, ezeken kívül Erdőkertesre, Siófokra, Dunaújvárosba, Zircre, Felsőpakonyba is telepített új automatákat a MÁV-START. Jelenleg a ceglédi (100a) vonalon folyik az új típusú automaták üzembe helyezése, amit a győri (1-es), az újszászi (120a) és a lajosmizsei (142) vonal követ hamarosan.

Tavaly novemberben kezdődött meg az új jegykiadó automaták tömeges telepítése.

2022 nyár végéig a budapesti főpályaudvarokon, az elővárosi állomásokon, valamint megállóhelyeken mind a 375 új berendezés biztosítani fogja már az utasok gyors, kényelmes jegyvásárlását.

  • Ezek közül 275 kártyás és készpénzes,
  • míg 100 kizárólag bankkártyás fizetésre lesz alkalmas.

A fejlesztésnek köszönhetően a készülékek száma több mint háromszorosára emelkedik. Lényegesen nőni fog az automatával ellátott állomások száma, így mind Budapesten, mind az agglomerációban egységes, modern flotta áll majd az utasok rendelkezésére.

Forrás: MÁV

Az új berendezések üzembeállítását megelőzően a meglévő 170 automata is megújult. Tavaly június 30-áig karbantartást követően mindegyik frissült a MÁV Szolgáltató Központ által fejlesztett jegyértékesítő (JÉ) szoftverrel. Az elővárosból leszerelt eszközök új helyszínekre, jellemzően a nagy utasforgalmú vidéki állomásokra és megyeszékhelyekre, valamint a balatoni vonalakra és az utasforgalmi próbaüzemben Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő TramTrain vonalára kerültek.

A korszerűsítés mellett a forgalmas állomásokon a sorban állás kiváltása a cél, de a vasúti szolgáltatás hatékonyságát is kedvezően befolyásolja, ha minden utas már megváltott jeggyel száll vonatra

. Az új automaták a korábbiaknál strapabíróbbak, korszerűbbek, rongálásbiztosak, antigraffiti-bevonattal rendelkeznek és időjárásállóak is.

Az automatákból értékesített jegyek száma folyamatos növekedési tendenciát mutat, ami az újonnan üzembe helyezett berendezések számának növekedésével várhatóan a részarányuk tovább növekszik.

Tavaly már a jegyek 12,5 százalékát jegykiadó automatákból, 29,3 százalékát online (webes felületen vagy a MÁV applikáción keresztül), 47,9 százalékát pedig jegypénztárban vették az utasok.

Az érintésmentes vásárlás térnyerése jól kimutatható a MÁV-Volán-csoportnál is, 2021-ben az utasok majdnem egyharmada váltotta meg jegyét az új ELVIRA felületén, vagy a vasúti és Volánbusz termékeket is tartalmazó MÁV applikáción keresztül. Az online jegyértékesítés népszerűségét jól mutatja, hogy azt mára már több mint 1 millió regisztrált felhasználó választja utazásaihoz.

A korszerűbb automatapark növeli a szolgáltatási színvonalat és kedvezőbb feltételek mellett üzemeltethető. Mindemellett számos más újítás is szerepel a MÁV-START jegyértékesítési fejlesztései között. Az e-nyugta révén csökkenthető a papírfelhasználás. A felhasználói igényeknek megfelelően a kedvezmények már százalék alapján is előválaszthatók, segítve a kedvezményrendszert nem ismerő utasok vásárlásait, február vége óta pedig helyi autóbuszos bérlettermékek is vásárolhatók a jegykiadó automatákból.