Mutatjuk, honnan érkezhet Elon Musk újabb kiszemeltje

Elon Musk
FUERSTENWALDE, GERMANY - SEPTEMBER 03: Tesla head Elon Musk talks to the press as he arrives to have a look at the construction site of the new Tesla Gigafactory near Berlin on September 03, 2020 near Gruenheide, Germany. Musk is currently in Germany where he met with vaccine maker CureVac on Tuesday, with which Tesla has a cooperation to build devices for producing RNA vaccines, as well as German Economy Minister Peter Altmaier yesterday. (Photo by Maja Hitij/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Tesla nyitott arra, hogy felvásároljon egy bányacéget, amennyiben ezzel elősegítik az elektromos autók globális terjedését – jelentette be Elon Musk, a vállalat vezetője.
Vágólapra másolva!

Elon Musk bejelentette, hogy a Tesla nyitott egy bányacég felvásárlására, amennyiben ezzel hatékonyan tudják támogatni az elektromos autók gyártásához szükséges nyersanyagkészletet – írja a Mining.com.

Musk bejelentése nem meglepő, mivel az elektromos autók iparágában egyre nagyobb aggodalmat jelent, hogy a jövőben nem lesz elegendő olyan kulcsfontosságú fémekből, mint a lítium, a nikkel vagy a réz.

A világ leggazdagabb emberének számító Musk egy keddi konferencián beszélt arról, hogy

önmagában nem célja, hogy bányavállalatot vásároljon fel, azonban ha ez az egyetlen módja az autóipari átmenet megerősítésének, akkor a Tesla lépni fog az ügyben.

A Tesla esete azonban a szektoron belül is különleges. Az autóipari óriáscégeknek ugyanis világszerte megvannak a beszállítóik, azonban Musk nagyszabású terve egyelőre irreálisan nagy fémigénnyel járna. A Tesla ugyanis hivatalosan évi 20 millió autót kíván gyártani 2030-ig.

Ezzel kapcsolatban már korábban is jelentek meg elemzések, amelyek rámutattak, a világ összes jelenlegi bányájának kapacitása sem lenne képes kielégíteni a Tesla potenciális keresletét. Összevetésképpen, a vállalat tavaly alig kevesebb, mint egymillió autót állított elő.

A bányaipari szereplők közül többen megjegyezték, hogy egy bányacég felvásárlása sokkal kevesebbe kerülne, mint az a 43 milliárd dollár, melyet Musk a Twitter megvételére fordít.

A Teslának egyébként egyebek mellett a Ganfeng Lithiummal és az Albemarle Corp nevű céggel vannak lítium-szállítási megállapodásai – a Piedmont Lithiummal tavaly felfüggesztették a megállapodást. Emellett a Vale és a Talon Metals szállít nikkelt a vállalatnak.