A Tesla nyitott arra, hogy felvásároljon egy bányacéget, amennyiben ezzel elősegítik az elektromos autók globális terjedését – jelentette be Elon Musk, a vállalat vezetője.

Elon Musk bejelentette, hogy a Tesla nyitott egy bányacég felvásárlására, amennyiben ezzel hatékonyan tudják támogatni az elektromos autók gyártásához szükséges nyersanyagkészletet – írja a Mining.com.

Musk bejelentése nem meglepő, mivel az elektromos autók iparágában egyre nagyobb aggodalmat jelent, hogy a jövőben nem lesz elegendő olyan kulcsfontosságú fémekből, mint a lítium, a nikkel vagy a réz.

A világ leggazdagabb emberének számító Musk egy keddi konferencián beszélt arról, hogy önmagában nem célja, hogy bányavállalatot vásároljon fel, azonban ha ez az egyetlen módja az autóipari átmenet megerősítésének, akkor a Tesla lépni fog az ügyben.

A Tesla esete azonban a szektoron belül is különleges. Az autóipari óriáscégeknek ugyanis világszerte megvannak a beszállítóik, azonban Musk nagyszabású terve egyelőre irreálisan nagy fémigénnyel járna. A Tesla ugyanis hivatalosan évi 20 millió autót kíván gyártani 2030-ig.

Ezzel kapcsolatban már korábban is jelentek meg elemzések, amelyek rámutattak, a világ összes jelenlegi bányájának kapacitása sem lenne képes kielégíteni a Tesla potenciális keresletét. Összevetésképpen, a vállalat tavaly alig kevesebb, mint egymillió autót állított elő.

A bányaipari szereplők közül többen megjegyezték, hogy egy bányacég felvásárlása sokkal kevesebbe kerülne, mint az a 43 milliárd dollár, melyet Musk a Twitter megvételére fordít.

A Teslának egyébként egyebek mellett a Ganfeng Lithiummal és az Albemarle Corp nevű céggel vannak lítium-szállítási megállapodásai – a Piedmont Lithiummal tavaly felfüggesztették a megállapodást. Emellett a Vale és a Talon Metals szállít nikkelt a vállalatnak.