Rendkívül sikeres sportrendezvények viszik világgá Magyarország jó hírnevét

giro d'Italia, 2022, kerékpár, kerékpárverseny, giro, verseny, körverseny, 2022.05.08., Magyarország, Kaposvár, rajt
Vágólapra másolva!
Mintha csak egy turisztikai kampányfilmet vetítenének, ennél jobban sportba csomagolva nem lehet egy országot reklámozni – mondta a Világgazdaságnak Szabados Gábor sportközgazdász. Kifejtette, hogy a Giro d'Italia három magyarországi szakaszának 7,8 milliárd forintos költségvetése, amelynek ráadásul része a 10 millió eurós, azaz mintegy 3,8 milliárd forintos jogdíj is, nem állítható szembe azzal az országimázzsal, marketingértékkel, amit az olasz kerékpáros körverseny magával hozott.
Vágólapra másolva!

A háromhetes olasz kerékpáros körverseny egészét

200 ország mintegy 800 millió tévénézője követi nyomon, de a Giro d'Italia első három magyarországi szakaszát egyenként is több tízmillió ember tekintette meg szerte a világban

- mondta Szabados Gábor.

Kifejtette, ha hazánk úgy dönt, hogy csak egy nagy nemzetközi sporteseményt rendez meg, akkor közgazdasági alapon annak is a Girónak kellene lennie, az ár-érték aránya ugyanis messze ennek a legjobb. A 7,8 milliárd forintos költségvetés, amelynek része a 10 millió eurós, azaz mintegy 3,8 milliárd forintos jogdíj is, ugyanis nem állítható szembe azzal az országimázzsal, marketingértékkel, amit magával hozott.

A Giro d'Italia kerékpáros körverseny kaposvári rajtja május 8-án Fotó: Csudai Sándor - Origo

A vizes vagy az atlétikai világbajnokság, a Forma–1-es Magyar Nagydíj, de még a labdarúgó-Európa-bajnokság során is jobbára csak magát a létesítményt látja belülről az érdeklődő, ezzel szemben egy nagy presztízsű kerékpárverseny alatt órákon keresztül tárul elénk az adott helyszín természeti adottsága, épített öröksége. Ebből a szempontból a Budapest–Visegrád-szakasz éppúgy telitalálat volt a szakember szerint, mint a fővárosi, a budai Várba megérkező időfutam, illetve a Kaposvár és Balatonfüred közti etap.

– mutatott rá a sportközgazdász.

A Giro d'Italia hazai rajtjának hatalmas közösségépítő ereje is volt, elvégre a három nap alatt több mint 250 ezren zsúfolódtak össze az útvonal nyomvonalát követve. Az pedig valódi kuriózum, hogy a kistelepülések lakói is kőhajításnyira a saját otthonuktól válhattak az esemény részesévé. Becslések szerint több tízezer külföldi érkezett, de a belföldi turizmust is élénkítette a háromnapos program.

Emellett Szabados Gábor úgy véli, a szabadidősportra gyakorolt hatás sem elhanyagolható, mert míg Hosszú Katinkát látjuk a Duna Arénában 400 méter vegyesen győzni, nem feltétlenül megyünk le másnap az uszodába, addig a Giro d'Italia esetében viszont reális másodlagos cél, hogy többen üljenek fel egy kerékpárra.

Megvilágított vízfüggöny a 17. vizes világbajnokság megnyitóján tartott összművészeti előadáson a Lánchíd pesti hídfőjénél, a Duna vizén kialakított alkalmi színpadon 2017. július 14-én Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A szakember állítja:

a 2017-es vizes világbajnokság akkora szintlépés volt a sportdiplomáciai hitelesség terén Budapest és Magyarország számára, hogy ma már senki sem kérdőjelezi meg, képesek vagyunk-e sikeresen tető alá hozni egy globális sporteseményt.

Meggyőződése, hogy ha nincs az öt évvel ezelőtti csúcsrendezvény, akkor aligha kapjuk meg a 2023-as atlétikai vb-t, és a japán Fukuoka visszalépésével a vizes vb sem újrázik az idén a magyar fővárosban.

Bármire képesek vagyunk, és ezt már nem csak mi gondoljuk így, éppen ezért a jövő évi A csoportos jégkorong-világbajnokság budapesti – és ljubljanai – megrendezésében is joggal bízhatunk. Ma már szinte csak rajtunk múlik, mit szeretnénk rendezni – bocsátotta előre a szakember.