Jelentősen lecsökkentenék a szerzői jogvédelem időtartamát az Egyesült Államokban - írja a Világgazdaság.

Elveszítheti a Disney az eredeti Mickey egérre vonatkozó szerzői jogokat – tudatta az IGN. A Josh Hawley szenátor által előterjesztett törvényjavaslat negyven évvel kevesebb időre, 95 évről 56 évre csökkentené a szerzői jogi védelmet, ami a Disney régebbi szerzői jogainak elvesztését vonná maga után.

Míg maga a törvényjavaslat általánosságban véve a 150 milliárd dollárnál nagyobb piaci kapitalizációval rendelkező szórakoztatóipari vagy vidámparki vállalatokra utal, Hawley a Disney-hez hasonló 'woke' vállalatokat említette meg, mielőtt szemrebbenés nélkül kijelentette volna, hogy "ideje elvenni a Disney különleges kiváltságait".

Walt Disney és Mickey egérForrás: Getty Images/General Photographic Agency

A nagyvállalatoknak nyújtott republikánus segélyek kora lejárt. A kongresszus különleges szerzői jogi védelmének köszönhetően az olyan 'woke' vállalatok, mint a Disney, milliárdokat kerestek, miközben egyre inkább a woke aktivistáknak kedveztek. Itt az ideje, hogy elvegyük a Disney különleges kiváltságait, és terepet adjunk a kreativitás és az innováció új korszakának – írta Hawley sajtóközleményében.

Mickey egérForrás: Snap/Northfoto/Central European Rights/Snap

Nem Mickey egér az egyetlen Disney-figura, akit a szerzői jogi szabályozás veszélye fenyeget, tavaly szeptemberben például a Marvel és a képregénylegenda Steve Ditko örökösei között indult jogvita.