Zuglóban, a többek között az egykor népszerű Dürer Kertet is magában foglaló területen jelentős fejlesztés folyik. Ennek keretében teljesen megújul az Ajtósi Dürer sor mögötti 3,7 hektáros övezet. Galériánkban bemutatjuk, milyen beruházás valósul meg az Abonyi, a Zichy utca és az Ajtósi Dürer sor határvonalán belül.

A területet 2018-ban vásárolta meg a Dürer Befektetési Kft., fejlesztőpartnereként pedig a Property Market Kft. épít három lakóépületet és két irodaházat. A kivitelezés már zajlik, az ütemezés szerint 2025 közepén készülhet el mindkét irodaház. A lakóépületek tervezése és ütemezése azonban még nem véglegesült.

Az Avant-Garde Építész Stúdió által tervezett irodaház fejlesztésének mestertervét a milánói székhelyű Lissoni&Partners készítette elő, akik meghatározott paramétereket és bizonyos formai javaslatokat is nyújtottak a magyar tervezők számára - írja az Építészfórum cikke nyomán a Magyar Építők. A tervezők egy 24.500 négyzetméteres irodaházat vázoltak fel az Ajtósi Dürer sor és az Abonyi utca közé.

A villanegyed párkánymagasságához igazodik majd mind az irodaház, mind az egyelőre kidolgozás előtt álló lakóépület-sor tömegalakítása is. Az Ajtósi Dürer sor térfala szintén követendő mérték lesz, ahol az Avant-Garde épülete a mellette álló Szent István Gimnázium történeti homlokzatához idomul majd.

A képre kattintva nézze meg galériánkat a tervezett feljesztésekről:

A Dürer Park projekt keretében három lakóépület és két irodaház létesülForrás: Építészfórum / Látványtervek: Property Market.

A Stefánia úti saroknál magasodó kollégiumhoz képest az utcaszintről nézve hátrébb húzódó tornyokat álmodtak meg, a gépészetet plusz szint kialakításával takarják el a tetőn. 

Az Ajtósi Dürer sor kétszer kétsávos vonalában ki fognak alakítani egy új, lámpás kereszteződést is, amelyről az itthon még ritkaságnak számító, inkább hotelek esetében kivitelezett Drop-off fedett autóbehajtó alatt lehet majd megérkezni a bejárathoz. 

A Lean Tech Mérnökiroda által tervezett 2-es számú irodaház telkén állt Sacré-Coeur épület műemléki besorolás alatt nem állt, de az épület három homlokzata, főlépcsőházának alsó szintje, valamint a később jelentősen átépített kápolna eredeti szerkezete megőrzendő részekként szerepelnek, így a fejlesztő a felújításuk mellett döntött.

A szakszerűen felújított, de kiragadott részletekre a tervek szerint egy csaknem 16.000 négyzetméteres, üveg és alumínium textúrát felvonultató irodaház épül a jövőben. 

A Zichy utca és az Ajtósi Dürer sarkán a jelenlegi szűk járda helyett egy kiszélesített gyalogosforgalmat fognak biztosítani, a tervezők egy fedett árkádos részt alakítanak ki ugyanis a földszinten. Mindemellett a Zichy utcánál egy új bekötőutat is építenek, amellyel az ott lakóknak és dolgozóknak be lehet hajtani a Dürer Park mélygarázsaiba. Az Abonyi utcai villasort tehát semmilyen forgalommal nem fogják terhelni a jövőben.