Az ukrajnai háború hatására, illetve az ellátási láncok akadozása miatt jelentősen megugrott az energiahordozók értéke a világpiacon. Az olajipari vállalatok szárnyalnak, az eredményük pedig nagy mértékben növekszik a tavalyi évhez viszonyítva – írja a vg.hu.

A világ legnagyobb olajvállalata,

az Aramco nettó eredménye 124 százalékkal, 110 milliárd dollárra nőtt 2021-ben, szemben a 2020-as 49 milliárd dollárral.

A vállalat május 15-én teszi közzé a 2022 első negyedévére vonatkozó beszámolóját.

A Saudi Aramco a szerdai piaci záráskor megelőzte az Apple technológiai óriásvállalatot, ezzel 2020 óta először számít a világ legértékesebb cégének.

Az Egyesült Államok legnagyobb olajtermelő vállalata, az Exxon Mobile jelentésében a 2021 első negyedévéhez képest megduplázta a profitját 5,5 milliárd dollárra. 

Mindezt annak ellenére, hogy felszámolta az oroszországi kitettségeit, melynek költségei meghaladták a 3,4 milliárd dollárt.  

2020-ban a járvány következtében visszaesett kereslet miatt a nyers kőolaj világpiaci ára negatívba fordult, így például az Exxon Mobile abban az évben könyvelhette el a mindenkori legnagyobb veszteségét.

Képünk illusztrációFotó: Csudai Sándor - Origo

Az ugyancsak amerikai Chevron 2022-es első negyedévi profitja közel egy évtizede a legmagasabb volt, 6,3 milliárd dollár nyeresége volt, az előző negyedévi 5,1 milliárd dollárhoz képest. Az előző év azonos időszakához képest több mint négyszeres eredményt ért el, akkor 1,4 milliárd dollár profitot termelt a vállalat.

A brit Shell pedig historikusan a legmagasabb nyereségét könyvelhette el 2022 első negyedévében, 9,1 milliárd dollár profitja származott a magas olajárak miatt, ami 42 százalékkal magasabb, mint az előző negyedévi 6,4 milliárd dollár.

Az előző év azonos időszakához képest közel megháromszorozta az eredményét az akkori 3,2 milliárd dollárhoz képest.

Aktivista befektetők még mindig darabolnák a Shellt
A Third Point aktivista fedezeti alap növelte részesedését a Shellben, s még mindig nyomást gyakorol az olajóriás szerkezetátalakítására, hat hónappal azután, hogy a vállalat feloszlatására szólított fel.

A brit BP 2022 első negyedévében 6,2 milliárd dolláros nyereséget ért el, szemben az előző negyedévi 4,1 milliárd dollárral. Az előző év azonos időszakához képest több mint megkétszerezte a vállalat az eredményét, az akkori 2,6 milliárd dollárhoz képest.

A francia olajipari nagyvállalat, a TotalEnergies szintén 9 milliárd dolláros nyereségről számolt be az első negyedévben, ami 32 százalékkal több, mint a 2021 utolsó negyedévi 6,8 milliárd dollár.

Forrás: Origo

Az Exxon Mobile mellett a Shell és a BP is felszámolta az oroszországi jelenlétét, amely jelentős kiadásokkal járt, azonban ezzel együtt is komoly nyereséget értek el a vállalatok.

Akik már hátat fordítottak az Uralnak

Vannak finomítók, amelyek már most sem dolgoznak orosz olajjal. Ezek közül meg kell említeni a brit BP-t, amely a Rosznyeftyben fennálló részesedéséről is lemondott, amikor megszüntette az orosz olaj exportját.