Idén is még nyáron elfogadhatja a jövő évi költségvetést az Országgyűlés, ahogyan az a korábbi években is történt. Az Orbán-kormányok célja ezzel a gazdasági kiszámíthatóság biztosítása. 

Június 7-én nyújthatja be az Országgyűlésnek a Pénzügyminisztérium a 2023-as költségvetés tervezetét - tudta meg az Origo. Varga Mihály ügyvezető pénzügyminiszter a portálunkkal azt közölte, hogy a tervezési iratokat már kiküldték a minisztériumokhoz. Ennek alapján az Országgyűlés várhatóan július közepén fogadhatja el majd a jövő évi büdzsét. Mindennek a legfőbb célja a gazdasági tervezhetőség és stabilitás biztosítása a magánemberek és vállalkozások számára. 

2022. június 7-én kerülhet az Országgyűlés elé a 2023-as költségvetésForrás: MTI/Kovács Tamás

A 2023-as költségvetés a már Brüsszelnek benyújtott konvergenciaprogram alapján készülhet el, és az ott szereplő adatok az iránymutatóak. 2023-ban 4,1 százalékos növekedést vár a kabinet, a következő négy évben a bővülés mindvégig meghaladhatja a négy százalékot. A program emellett az egyensúlyi mutatók tartós javítását irányozza elő: 2026-ig a hiány mértéke a GDP egy százalékára, míg az államadósság 63,1 százalékra csökkenhet. Mindezek alapján tovább csökkentené a hiányt és az államadósság arányát a kabinet 2023-ban, és ez egy fontos szempont lesz a költségvetés tervezése során.