Oroszország olajexport-bevétele 50 százalékkal nőtt idén – közölte a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA), ami azt jelenti, hogy idén havi 20 milliárd dollárt vág zsebre a Kreml az olajexportnak köszönhetően - írja a Világgazdaság.

Az Energiaügynökség magyarázata szerint az orosz export volumene mára Ukrajna megtámadása előtti szintre emelkedett, miközben a nemzetközi szankciók a kőolaj árának megugrását váltotta ki, s mindez végeredményben hozzájárult az olajbevételek növekedéséhez.

Áprilisban az orosz olajexport napi 620.000 hordóval nőtt az előző hónaphoz képest, 8,1 millióra, vagyis visszatért a januári és februári átlaghoz – közölte az IEA. Az indiai és kínai megnövekedett kereslet ellensúlyozta az Egyesült Államok és Európa szankcióit.

Olajfúró-létesítmény OroszországbanForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Ulf Mauder

A nyugati szankcióknak egyébként nem kell teljes mértékben visszatartaniuk a globális ügyfeleket az orosz olaj vásárlásától. Bár az Európai Unió nyilvánosan elítélte Oroszországot ukrajnai háborúja miatt, még nem vezetett be olajembargót, és továbbra is Oroszország legfőbb exportpiaca. Ennek ellenére Oroszország EU-ba irányuló olajexportja napi 535.000 hordóval esett vissza idén – közölte az IEA.