Országos tápszerhiány van az Egyesült Államokban

tápszer
Vágólapra másolva!
Szinte hihetetlen dologról közölt videós riportot a BBC, és írt hosszú beszámolót a New York Times: az Egyesült Államokban krónikus hiány alakult ki babatápszerekből. A jelenség a beszámolók szerint országos, de különösen a déli országrészben, azon belül is Texas államban vált különösen aggasztóvá.
Vágólapra másolva!

A még elérhető készletekért más településekre órákat autózó, kétségbeesett édesanyákról szóló beszámolót tett közzé a brit BBC, vagyis arról, hogy rendkívüli hiány alakult ki csecsemőtápszerekből az Egyesült Államokban.

A probléma jelentősége óriási, mert az egészen pici gyerekek élelmezésére, ezáltal fejlődésére van hatással az, hozzájutnak-e a számukra megfelelő összetételű tápszerhez a megfelelő mennyiségben.

Nem pusztán az anyatejet helyettesítő, hagyományos készítmények hiányáról van szó ugyanis. A gondot az súlyosbítja, hogy kifogytak azok a termékek is, melyeket speciálisan olyan összetétellel készítenek a gyártók, hogy azok adhatók legyenek a valamilyen egészségügyi problémával küzdő csecsemők számára is.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az országos tápszerhiány nem egyforma módon érinti az USA kisgyermekes családjait, de egyre ijesztőbb méreteket ölt. Különösen súlyos a helyzet a déli Texas államban, San Antonio városa és annak közelében. Itt a csecsemőt gondozó anyák arról számoltak be, hogy a hatalmas városban lényegében kiürültek a boltokban a bébiételek polcai.

A még megmaradt, babáknak gyártott élelmiszereket kénytelenek beosztással, olykor csökkentett adagokban adni gyermeküknek, ez pedig a beszámolók szerint már országosan elterjedt gyakorlattá vált az anyák részéről.

Az anyák helyzetét nehezíti, hogy sokan közülük latin-amerikai országból érkeztek, egészségbiztosítással nem rendelkeznek, így kénytelenek a csecsemőgondozás mellett is valamilyen jövedelmet biztosító munkát végezni. Így a szoptatásra is kevesebb idejük marad. Sokan közülük a közösségi felületeken a tagokat segítő csoportokba belépve próbálnak információt szerezni arról, hol férhetnek hozzá a megfelelő készítményhez a gyermekük számára.

A hiányt súlyosbítja, hogy a közelmúltban nagy mennyiségben kellett visszahívni egy ismert márka termékeit, miután legalább négy csecsemő került kórházba súlyos bakteriális fertőzéssel azokhoz köthetően, ketten pedig meg is haltak.

A helyzetet nehezíti a babatápszereket és -ételeket gyártó cégek ellátási láncainak zavara, valamint a munkaerőhiány is.

A Datasembly kiskereskedelmi adatai szerint a tápszerek készlethiánya országos átlagban már 43 százaléknál tartott a legutóbbi vasárnap, ami 10 százalékkal meghaladja a múlt havi átlagot.

A készlethiányt ugyanakkor nyerészkedők próbálják kihasználni, akik felvásárolják a szülők elől a még elérhető mennyiségeket, és olykor többszörös áron kínálják azokat internetes felületeken.

Egyes republikánus politikusok szerint a washingtoni adminisztrációt is felelősség terheli a helyzetért, mivel Joe Biden elnök nem tett meg mindent

a termelés felpörgetése érdekében. A szövetségi hivatalok - az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA), valamint a Mezőgazdasági Minisztérium - válaszukban azt közölték, hogy a vállalattal együttműködve újraindítják a termelést a bakteriális fertőzés miatt korábban leállított gyárban, egyúttal azt javasolják a kereskedőknek, hogy fontolják meg az anyatej-helyettesítő termékek értékesítésének valamilyen módú korlátozását.