Hétszámjegyű volt a legmagasabb összegű bírság a gyűlölt gyomnövény miatt

Parlagfű
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság számolt be róla, hogy hatszorosára nőtt egy év alatt a parlagfüves csúcsbírság, ugyanakkor az összes kiszabott növényvédelmi bírság a hatóság szerint évről évre csökkenő tendenciát mutat.
Vágólapra másolva!

Tavaly összesen 108 millió forint bírságot szabtak ki kül- és belterületen az allergiások millióinak életét megkeserítő gyomnövény, a parlagfű miatt – közölte a VG-vel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A kiszabott növényvédelmi bírság a hatóság szerint évről évre csökkenő tendenciát mutat:

2020-ban 127,5 millió forint büntetést szabtak ki a gyomnövénnyel fertőzött területek miatt, míg egy évvel korábban még 136 millióra bírságolták a szabálysértőket.

A legmagasabb bírság egymillió forint volt

Azt tapasztalják a Nébihnél, hogy a gazdák tudatosabbak, jobban odafigyelnek arra, hogy a területükön lehetőség szerint ne érje el a parlagfű a virágbimbós állapotot, hiszen a hatályos jogszabályok szerint ekkor már növényvédelmi bírságot kell kiszabni. Kérdésre válaszolva azt írták, a bírság mértékét a parlagfűvel fertőzött terület mérete és a parlagfűvel való felületi borítottság határozza meg.

A gyomnövény elleni védekezési kötelezettség elmulasztása esetén 15 ezertől 5 millió forintig büntetnek.

A maximum bírságot tavaly egyetlen esetben sem rótták ki, a hivatal adatai szerint a legmagasabb büntetési tétel egymillió forint volt. Ez egyébként magasnak számít, hiszen 2020-ban a gyomnövény miatt kiszabott csúcsbírság összege mindössze 150 ezer forint volt.

A parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) melegigényes, egyéves gyomnövény Forrás: Origo

Érdekesség, hogy belterületen tavaly összesen 1,5 millió forintra büntették a szabályszegőket, egy évvel korábban pedig 8,5 millió forintra. Esetszámok tekintetében is történt változás: míg tavaly összesen 2110 bírsághatározat született, addig egy évvel korábban félezerrel több. A tavaly elindított Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül összesen 2816 észrevételt tettek, a legtöbb bejelentés Pest megyéből érkezett tavaly és tavalyelőtt is.

Kétmillió allergiás

Magyarországon minden ötödik ember allergiás, és a számuk folyamatosan nő. Allergiagyógyszerekre, antihisztaminra, orrsprayre évente 40-50 milliárd forintot költenek a pollenérzékenyek, de legalább ennyit kifizetnek allergológusra is – mondta a VG-nek Kelen Andrásné, a ParlagfűPollen No Egyesület elnöke. A civilszervezet vezetője szerint szigorítani kellene az ellenőrzéseket, mert a parlagfűvel szennyezett területeknek csak kevesebb mint 1 százalékát találják meg, és még ezeken a helyeken sem biztos, hogy beindul a közérdekű védekezés.