Két hónapra ismét lezárják a meseszép thaiföldi Maya-öblöt, amely közel négy éves szünet után, idén január 1-jén nyílt meg újra a turisták előtt. Az augusztus és szeptember hónapra vonatkozó korlátozásokat az elmúlt napokban jelentette be a természeti erőforrásokért és környezetvédelemért felelős helyi minisztérium, a sziget érzékeny ökológiájának védelmére hivatkozva.

Varawut Silpa-archa miniszter elmondta, hogy a gyönyörű partszakaszt idén eddig csaknem 100.000 ember kereste fel, ami több mint 20 millió baht (kb. 213 millió forint) bevételt generált az országnak.

A Leonardo DiCaprio főszereplésével, 1999-ben készült A part című film szélsebesen repítette a Phi Phi Leh nevű szigeten található Maya-öblöt a Thaiföldre látogató turisták bakancslistájának élére. Az érintetlen, paradicsomi szépségű partszakasz azonban megsínylette a Hollywood kreálta népszerűséget, és az ezzel járó milliós látogatószámot. A koronavírus-járványt megelőző években naponta akár 6000 ember is kikötött az öbölben.

Az alábbi galériában a csodálatos tájról mutatunk képeket:

Kattintson a képre, hogy közelebbről is lássa a világhírű Maya-öblöt!Forrás: travelwild/Shutterstock

Egy helyi idegenvezető a Guardiannak úgy nyilatkozott:

Egyszerűen nem voltunk felkészülve ennyi turistára. Az egész öböl folyamatosan tele volt motorcsónakokkal, és már a homokot sem lehetett látni, annyi ember tolongott a a tengerparton."– mondta el Suree Pongnopparat Ka.

A felhalmozódó szeméthalmok és a rohamosan zsugorodó élővilág azonban válaszút elé állította a thaiföldi hatóságokat. A becslések szerint a közel két évtizede tartó turistaáradat, a motorcsónakok és a vízbe került naptej következtében a helyi korallok mintegy 90 százaléka elpusztult. 2018-ban a törvényhozók végül, a helyi utazásszervezők tiltakozása ellenére lezárták a partszakaszt. Kezdetben négy hónapra, majd ezt a természetvédőkkel együttműködve további egy évvel meghosszabbították. És épp akkor, amikor már azt pletykálták, hogy az öböl végre újra megnyílik, felütötte a fejét a Covid-járvány. Így aztán összesen közel négy év pihenőt kapott a természet.

A járványügyi korlátozások igazán jókor jöttek az öbölnek" – mondta el Siriwat Suebsai, az öböl újbóli megnyitását felügyelő tiszt.

A közel négy turistamentes esztendő alatt ugyanis visszatértek a feketeúszójú szirticápák és a halak, valamint a korallok ezrei, és egy ritka rákfaj is újra megtelepedett.

A korallzátonyok a világtenger legszínesebb és legérzékenyebb ökoszisztémái (Illusztráció)Forrás: Maoz Fine

A 2022 januári nyitás után a hatóságok úgy döntöttek, hogy sokkal szigorúbb szabályokat vezetnek be a turisták számára. Többek között tilos lett az úszás, és a korlátozott számú látogató egyszerre maximum egy órát tartózkodhat a szigeten. Ráadásul a legújabb hírek szerint a jövőben a Maya-öböl belépő díjait is jelentősen emelni fogják, mivel a minisztérium arra törekszik, hogy prémium úticélként népszerűsítse azt.

A hatóságok és a természetvédők azt remélik, hogy ezekkel az intézkedésekkel hosszú távon sikerülhet megőrizni a paradicsomi táj ökoszisztémájának épségét.