Sok a kisvállalkozó és a közvetítői hálózat is rendkívül kiterjedt az ékszerek piacán, ami megkönnyíti az arany és a gyémánt amerikai piacra való bejutását.

Az orosz eredetű arany és gyémánt az azokat sújtó szankciók ellenére is elérhető lehet az amerikai piacokon törvényhozók és iparági szereplők beszámolói alapján – írja a The Wall Street Journal nyomán a Világgazdaság.

Mivel az arany, a drágakövek és az ékszerek kereskedelme számos közvetítőt foglalkoztat, az ellátási láncok transzparenciája nélkül az orosz nemesfémek könnyen utat találhatnak az Egyesült Államokba. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a feldolgozott gyémántok és a kész ékszerek gyakran olyan országokból érkeznek, mint Kína, India vagy épp Törökország, ahonnan gond nélkül juthatnak azok át a határokon akkor is, ha a nyersanyagok orosz eredetűek.

IllusztrációForrás: AFP/Fabrice Coffrini

Az arany és a gyémánt eredetét nehéz megállapítani, pláne ha az harmadik országokban kerül feldolgozásra, majd további exportra.

Ezt a problémát csak az ékszerek útjának teljes mértékű követése oldhatja meg. Az inváziót követően az Egyesült Államok szankciókat vetett ki az orosz drágakövekre, majd később kifejezetten az ország termelésének 90 százalékát adó Alrosa nevű vállalatra.

Azonban a harmadik országon keresztül lebonyolított import továbbra is egyszerű maradt, ezért szükség lehet a származási ország definícójának megváltoztatására. A kongresszusban törvényjavaslat is született ennek kiküszöbölésére, mely megtiltaná az amerikaiaknak azt, hogy olyan külföldiekkel üzleteljenek, akik orosz arannyal kereskednek. Az Európai Unió szintén szankciókat vetett ki az orosz aranyra és ékszerekre.

Azonban ezek betartása nem egyszerű feladat egy olyan iparágban, mely főként kisvállalkozásokból és közvetítők kiterjedt hálózatából áll, megnehezítve ezzel az ellátási lánc nyomon követését.