Zimbabwe az Európai Unió támogatását kérte, hogy 600 millió dollár (223 milliárd forint) értékű elefántcsontot értékesítsen, amelyet az agyarak értékesítésének globális tilalma miatt halmozott fel.

Az elefántcsont kereskedelmét a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény, a CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) 1989 óta tiltja. Ugyanakkor az évek során számos afrikai ország trezorjában halmozódtak fel hatalmas készletek, amelyek az állatok természetes elhullása következtében vagy az orvadászoktól elkobozva kerültek a hatóságokhoz. 

Ezt felismerve a CITES 1997-ben lehetővé tette Botswanának, Namíbiának és Zimbabwének – ezek területein él a világ legnagyobb elefántpopulációja –, hogy egyszeri alkalommal elefántcsontot értékesítsenek Japánnak. Az eladásra végül 1999-ben került sor, körülbelül 5 millió dollár (1,85 milliárd forint) értékben.

A Zimbabwei Nemzeti Parkok és Vadvédelmi Hatóság egyik munkatársa mutatja az ország elefántcsontkészletét az Európai Unió megbízottjainak bejárása során Hararében, 2022. május 16-ánForrás: AFP/Jekesai Njikizana

Erre az egyszeri engedményre hivatkozva szeretne Zimbabwe most újból jogot a természetes halállal halt elefántoktól származó, elkobzással és selejtezéssel szerzett elefántcsont értékesítésére.Fulton Mangwanya, a Zimbabwei Parkok és Vadvédelmi Hatóság főigazgatója szerint az ország trezorjaiban jelenleg 163.000 tonna elefántcsont és 67 tonna orrszarvúszarv van, amelynek értékét 600 millió dollárra (223 milliárd forint) becsülik.

Nagy fájdalmat okoz számunkra ennek a rendkívül értékes készlet tárolásának a terhe, amely így nem hoz semmilyen gazdasági hasznot, holott az árát visszaforgathatnánk a helyi közösségek és a fajmegőrzés javára is. Ezért kérjük az EU támogatását, hogy lehetővé tegye ennek a nemzeti elefántcsontkészletnek a legális piacokon történő eladását" - mondta a főigazgató.

A zimbabwei hatóságok szerint az elmúlt évek természetvédelmi intézkedéseinek sikere miatt az elefántok száma 100.000-re nőtt, ez viszont a környezetükben elő lakosokkal való konfliktusok gyarapodásához is vezetett. Többek közt ezeknek az ember-állat közti feszültségeknek a csillapításához jönnének jól az értékes csontokból származó plusz bevételek.

A helyi hatóság az elefántcsont legális piacon való egyszeri értékesítése érdekében kampányol az európai diplomatáknak, amelynek bevételét a rezervátumok környékén élő közösségek javára fordítanák. A képen az Európai Unió megbízottjának mutatják a felhalmozott agyarakat a Harare-i készletbejárás során 2022. május 16-án.Forrás: AFP/Jekesai Njikizana

A kérés kapcsán az uniós diplomaták körútra indultak a dél-afrikai ország hararei trezorjaiban. Ugyanakkor a szakemberek fő aggodalma az, hogy az ilyen eladások engedélyezése hosszútávon újra megerősítheti az orvvadászatot.