Elképesztő veszély: észak-koreaiak is lehetnek a távmunkás informatikusok

Észak Korea, Észak Korea 90. évforduló, katonaság, katonai felvonulás, hadsereg, katonaság, hadászat, ünneplés, ünnep, Kim Jong Un, Kim Dzsong Un
This picture taken on May 1, 2022 and released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on May 2, 2022, shows North Korean leader Kim Jong Un greeting students and working youths during the military parade to mark the 90th founding anniversary of the Korean People's Revolutionary Army (KPRA) in Pyongyang. (Photo by KCNA VIA KNS / AFP) / South Korea OUT / ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE --- /
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok figyelmeztetése szerint észak-koreai informatikusok valódi személyazonosságukat elrejtve próbálnak távmunkát vállalni, hogy ezzel pénzt lophassanak Phenjan számára – írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Egy amerikai kormányzati szervezettől származó információk szerint ezek a személyek annyira leleményesek, hogy azt is képesek az online térben eljátszani, mintha Ázsia más országaiban élnének.

Alkalmazásuk után pedig fizetésükkel a nemzetközi szankciókat megsértve, hazájuk fegyverprogramjainak finanszírozásához járulnak hozzá.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, az ország az elmúlt hónapokban több rakétakísérletet is végrehajtott, a legutóbbit május 12-én. Ekkor három rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tenger irányába.

Márciusban pedig 2017 óta először nagy hatótávolságú interkontinentális ballisztikus rakétát is fellőtt, szintén a Japán-tenger irányába – ezzel az ilyen típusú fegyverekre vonatkozó moratóriumot is megsértette.

Mindezek az esetek ugyanakkor azt is mutatják, hogy Észak-Korea birtokában van számos modern technológiának, illetve az azok hasznosításához szükséges tudáselemeknek.

- áll az USA Külügyminisztériuma, a Pénzügyminisztérium és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) kiadott közös jelentésében. Ebben az is szerepel, hogy az érintett munkavállalók fizikailag főleg Kínában és Oroszországban, kisebb számban Afrikában és Délkelet-Ázsiában tartózkodnak, és onnan próbálnak távmunkásként munkát, illetve megbízásokat szerezni.

– fejtik ki a közleményben.

A vállalkozóként szerzett kiváltságos hozzáféréseikkel pedig lehetővé teszik országuk rosszindulatú kibernetikai behatolásait.

Emiatt azok a vállalatok, amelyek észak-koreai munkaerőt alkalmaznak, a szankciók megsértése miatt jogi retorziókra számíthatnak.

Az Origo is beszámolt róla, hogy az észak-koreai kibertámadásokkal – és így az illegálisan megszerzett kriptovalutákkal - újabban már az ország ballisztikus rakétakísérleteit támogatják az elkövetők.

A múlt hónapban az Egyesült Államok kormánya Észak-Korea által támogatott hackereket hozott összefüggésbe azzal, hogy az Axie Infinity nevű népszerű online játék résztvevői 615 millió dollár értékben loptak kriptovalutát.

Szintén áprilisban egy kriptovaluta-csoport amerikai tagját öt év börtönbüntetésre ítélték, ugyanis kiderült, hogy segített Phenjannak kijátszani az amerikai szankciókat. Virgil Griffith az Ethereum Foundation szakembereként utazott az észak-koreai fővárosba, hogy előadást tartson a blokklánc-technológiáról. Az Ethereum Foundation Griffith letartóztatásakor azt mondta, hogy nem hagyta jóvá, és nem is támogatta a szakember észak-koreai utazását.