Magyarország az EU-s és a régiós növekedési rangsor élén

tőzsde árfolyam grafikon
Az infláció valójában a pe´nz va´sa´rlo´e´rte´ke´nek rendszeres cso¨kkene´sét jelenti, tehát nem az árutermékek drágulását okozza.
Vágólapra másolva!
Magyarország kimagasló gazdasági növekedést ért el 2022 első negyedévében, amely EU-s és régiós összevetésben is az élbolyba sorolja az országot - derül ki a Magyar Bankholding-Takarékbank elemzői kommentárjából.
Vágólapra másolva!

Suppan Gergely, vezető elemző összefoglalója szerint az eddig megjelent adatok alapján negyedéves alapon a hazai gazdaság mutatta az ötödik leggyorsabb növekedést, messze felülmúlva az uniós átlagot, derült ki a Magyar Bankholding - Takarékbank elemzői közleményéből.

Forrás: Eurostat / Magyar Bankholding

Éves alapon csupán három ország (Portugália, Lengyelország, Ausztria) növekedése haladta meg a hazai dinamikát. A régióban továbbra is gyengén teljesített a szlovák (3 százalék) és a cseh (4,6 százalék) gazdaság, amit jórészt a járműgyártást sújtó chiphiány okozhatott.

Kiugró volt az éves alapon tekintett negyedéves magyar gazdasági dinamika Forrás: Eurostat / Magyar Bankholding

Mivel az egyes országokat eltérő mértékben és ütemben érték a járvány különböző hullámai, valamint a korlátozások enyhítésének ütemezése is eltérő volt, jobb összehasonlítást ad a járvány előtti utolsó negyedévhez képesti teljesítmény.

Míg az EU összesített GDP-je 1,2 százalékkal, az euróövezeté 0,5 százalékkal haladja meg a járvány előtti szintet, a hazai GDP már 5,9 százalékkal.

Mivel a járvány alatt a legkisebb visszaesést a turizmus igen alacsony súlya miatt az északi és a balti államok szenvedték el, a kilábalásban is többnyire élen járnak, ezzel szemben a turizmustól erősen függő országok gazdaságai még alig lábaltak ki, a spanyol, a portugál is az olasz gazdaság sem érte el a járvány előtti szintet. De elmarad attól a járműgyártástól jelentősen függő német, cseh és szlovák gazdaság is.

A régióban a hazai gazdaság a lengyelt követve a legjobb teljesítményt nyújtja:

Forrás: Eurostat / Magyar Bankholding

Forrás: Eurostat / Magyar Bankholding

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 8,2, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 8,0 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).