Majdnem ötszáz alacsony jövedelmű háztartás Covid-19-kártérítését kapta meg - tévedésből - egyetlen  férfi Japánban, aki az összeggel kaszinós ámokfutásba kezdett – írja a The Guardian.

Egy 24 éves japán férfi 46, 3 millió jen (kb. 131 millió forint) kormányzati támogatást kapott a koronavírus-járvány okozta nehézségek leküzdésére, ami ténylegesen 463 személy járandóságát jelentette. Ez az összeg adminisztrációs hiba folytán került hozzá, ő azonban nem volt rest: két hét alatt eljátszotta a teljes összeget.

Az online kaszinókban hamar egy kisebb vagyon nyakára hághat az ember.Forrás: Origo

A példa nélküli eset Japán nyugati részén, Abu városában történt, ahol az összeg visszautalását, és a jogi költségek megfizetését követelik a fiatalembertől peres eljárásban (természetesen a neki járó 100.000 jen kivételével). A férfi azonban nyomtalanul eltűnt. Mint kiderült, a férfinek ekkor nem volt állása, mert felmondott, de állítólag beleegyezett abba, hogy visszaadja a pénzt, amit azonban állítása szerint leemeltek a bankszámlájáról.

Ügyvédje azt közölte:a teljes összeget online kaszinóoldalakon játszotta el két hét leforgása alatt a mobiltelefonját használva, és hozzátette, hogy ügyfelének "nehéz lenne" visszaadni a pénzt, hiszen nincs jövedelme, sem félretett vagyona.

Már minden pénzt levettem a számlámról. Ezt már nem lehet visszacsinálni. Nem tudom visszaadni, és más értékes tulajdonon sincs kéznél, így nehéz lesz visszaszerezni. De nem futok el az igazságszolgáltatás elől, megfizetek a bűnömért"

– nyilatkozta a fiatalember ügyvédjén keresztül, aki azt állítja, védence együttműködik a hatóságokkal, de a pénzt nem tudja visszaadni. 

A hatóságok szerint azonban a bűnbánat kevés lesz. Az összeg visszaszerzése érdekében először is bíróság elé kellene citálniuk a bűnöst, ám a legújabb hírek szerint a szerencsejátékos megint nem ad életjelet magáról. A hatóságok azt állítják, hiába keresik.

A prefektúra közben kiutalta a rászorulóknak korábban megítélt, fejenként 100.000 jen segélyt, a város vezetője pedig megígérte, hogy mindent megtesznek, hogy visszaszerezzék a közösség pénzét.