Olyan történt a világ egyik legnagyobb bankjánál, amire alig volt példa a történelemben

JP Morgan, JPMorgan, london, irodaház
A view of US banking giant JP Morgan's offices in Canary Wharf are pictured in London, on May 11, 2012. US banking giant JPMorgan Chase said Thursday it had lost $2 billion on derivatives since March in what chief executive Jamie Dimon called a "flawed" and "poorly executed" hedging operation. In a unscheduled conference call, Dimon also said the bank could face another $1 billion in losses through the end of June due to market volatility. AFP PHOTO/CARL COURT (Photo by CARL COURT / AFP)
Vágólapra másolva!
Ritkán látott eredményt hozott a JPMorgan amerikai befektetési bank részvényesi közgyűlése. A befektetők ugyanis leszavazták a vezérigazgató, Jamie Dimon kompenzációs csomagját. Így Dimon valószínűleg nem kapja meg a neki felajánlott 52,6 millió dolláros bónuszt.
Vágólapra másolva!

Megdöbbentő eredmény született a JPMorgan éves közgyűlésén, amikor a befektetők leszavazták a vezérigazgatónak megítélt kompenzációs csomagot.

A részvényesek mindössze 31 százaléka támogatta ugyanis, hogy Dimon megkapja az 52,6 millió dollár értékű jutalmat, amely a 2021-es kompenzációjának részét képezte volna

– írja a CNBC.

A bónuszt Dimon egy jelentős részvényopció formájában kapta volna meg, amelyet 2026-ban hívhatott volna le. A kompenzáció célja részben az lett volna, hogy Dimont a következő évekre is a vállalatnál tartsa.

A bank szóvivője azzal igyekezett megvédeni a javasolt bónuszt, hogy több mint egy évtizede először ajánlottak fel ilyen méretű kompenzációt a vezérigazgatónak. A részvényopció értéke pedig ingadozik, tekintve hogy a bank részvényárfolyamának változásától függ.

Jamie Dimon, a JPMorgan vezérigazgatója Forrás: AFP/2016 Getty Images/Win Mcnamee

Noha a részvényesi szavazat hivatalosan nem köti az igazgatótanácsot, vagyis elvileg ettől függetlenül is kifizethetné a cég a bónuszt, a tanács úgy nyilatkozott, hogy komolyan veszik a befektetői visszajelzést.

A mostani elutasítás volt egyébként az első alkalom, hogy a részvényesek leszavaztak egy kompenzációs csomagot, mióta több mint egy évtizede bevezették a banknál ezt a felügyeleti rendszert.

A 66 éves Jamie Dimon 2006 óta vezeti a JPMorgant, és az irányítása alatt a pénzintézet a legnagyobb amerikai bank lett, a kezelt eszközállományt tekintve. Dimon a leszavazott bónusszal együtt összesen 84,4 millió dolláros juttatást kapott volna 2021 egészére.