Az elektronikus kiskereskedelem óriása, az Amazon már többször próbálta elkerülni, hogy a hatóságok kivizsgálhassák, mi okozhatta a Prime Air szolgáltatása keretében tesztelés alatt álló drónjainak balesetét. Ezúttal egy valóban kreatív és megdöbbentő indokkal hozakodtak elő – írja közérdekű adatigénylés útján megszerzett dokumentumokra hivatkozva az Insider.

Egy baleseti jelentésben olvasható, miszerint Jim Holden, a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) ellenőre kiderítette: az Amazon munkatársa fogorvosi kezelésre hivatkozva próbálta elhalasztani egy cégükhöz tartozó drón balesetének kivizsgálását.Ugyanebben a hivatalos dokumentumban szerepel az is, hogy a cég egy hónappal a baleset után sem szolgáltatott fényképeket és információkat az incidensről.

Az Amazon már kifejlesztette a drónokkal működő csomagszállító hálózatátFotó / AFP

Nyilvános dokumentumok átvizsgálása után az Insider arra is fényt derített, hogy az Amazon már több alkalommal is kísérletet tett az Egyesült Államokban a drónrepüléseket szabályozó FAA vizsgálatának elhalasztására.

Az Amazon Prime Air egy korai fejlesztésű drónja:

 A cég merész lépései közé tartozik, hogy

még a hatóság szakembereinek a helyszínre érkezése előtt eltüntették a balesetet szenvedett drón roncsait.Az Amazon szóvivőjén keresztül cáfolta a vádakat:A vállalat a Prime Air szolgáltatása keretében is minden vonatkozó szabályozási előírást betart, és ettől kezdve a hatóságokkal is szorosabban együttműködik majd, a roncsokat a kivizsgálás előtt többé nem fogja eltüntetni."Az elmúlt évben legalább nyolc Amazon drón zuhant le tesztelés közben, köztük egy olyan, amely 20 hektáros bozóttüzet gyújtott Oregon keleti részén.A Prime Air egy drónos szállítási szolgáltatás, amelyet az Amazon már évek óta fejleszt, de kisebb-nagyobb hibák miatt élesben még nem tudták elindítani. A cég azt reméli, hogy 2024 közepére korlátozott mértékben elindíthatja a szolgáltatást a vásárlók számára, és az FAA engedélyét kéri arra, hogy drónjai lakott területeken is repülhessenek.