Mutatjuk, mennyi aranyat adtak tavaly a világnak a legnagyobb bányák

bánya, bányászat
Two trucks transport gold ore from open cast mine. Barrick Cowal Gold Mine in New South Wales, Australia.
Vágólapra másolva!
Az aranybányászat globális iparág, melyben több száz vállalat versenyez egymással a piacon. Egy összeállítás most rangsorolta a világ aranybányáit a kitermelésük alapján.
Vágólapra másolva!

A Visual Capitalist megvizsgálta, melyek voltak a legnagyobb aranybányák a Földön tavaly a kitermelésük alapján.

Az összesítésből látni, hogy a 10 legnagyobb aranybánya kilenc különböző országban található. A toplistán egyetlen ország szerepel kétszer, Ausztrália.

A legnagyobb 10 bánya 2021-ben összesen 13 millió uncia aranyat termelt, ami a teljes globális kitermelés 12 százalékát adta.

A globális listavezető a Nevada Gold Mines nevű projekt, ahol 3,3 millió uncia aranyat termeltek ki – ez a globális kitermelés 2,9 százalékának felelt meg. A nevadai projekt jelentősége, hogy 2019-ben a világ két legnagyobb aranybánya-vállalata, a Barrick Gold és a Newmont Corporation történelmi szövetséget kötött, hogy összekapcsolja a tevékenységét Nevadában.

A második helyre az üzbegisztáni Muruntau bánya került, 2,99 millió unciával (a globális kitermelés 2,6 százaléka). A projekt adja egyébként Üzbegisztán aranykitermelésének több mint 80 százalékát.

A világ szinte minden táján találhatók hatalmas aranybányák Forrás: Getty Images/Alexander Ryumin

A fentiek mellett, 2021-ben, még két olyan bánya volt a világon, amely 1 millió unciánál többet termelt. Az Indonéziában található Grasberg 1,37 millió uncia aranyat adott (a globális kitermelés 1,2 százaléka). A Grasberg azonban nemcsak a világ harmadik legnagyobb aranybányája, de a világ egyik legnagyobb rézbányája is.

A negyedik helyre az Oroszországban található Olimpiada került 1,18 millió unciával (a globális kitermelés 1 százaléka).

Az orosz Polyus bányaóriás tulajdonában álló projekt nagyjából 26 millió uncia aranykészletet rejt magában.

Ahogy pedig az arany világpiaci ára nagyjából 50 százalékkal emelkedett 2016 óta, az aranybányászattal foglalkozó vállalatok egyre nagyobb profitra tettek szert. A haszonkulcsok 2020-ban például már rekordot döntöttek, és

a bányacégek minden uncia kibányászott arany után 828 dollárt tehettek zsebre

– ez 2011-ben még csak 666 dollár volt.

Ráadásul az infláció globális emelkedése mellett csak még tovább nőhet a világ aranykereslete, ugyanis a nemesfém hagyományosan értékálló menedékeszközként szolgál a magas infláció ellen.