Harminc óránként született új milliárdos a koronavírus-járvány időszakában

bankkártya, készpénz, pénz, deviza, Money and credit cards banknote currency money contrasting debt card credit card wealth small group of objects dollar american currency twenty dollars
Money and credit cards
Vágólapra másolva!
Döbbenetes globális jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenségekre figyelmeztet egy friss jelentés. A szervezet kutatása szerint a koronavírus-járvány időszakában 30 óránként született új dollármilliárdos, miközben csak idén több mint 260 millió ember süllyedhet extrém szegénységbe.
Vágólapra másolva!

Tovább növelte a globális jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenségeket a koronavírus-járvány időszaka, és idén csak még súlyosabb lehet a helyzet – derül ki az Oxfam friss jelentéséből. A kutatás szerint ugyanis a járvány 2020-as kezdete és 2022 márciusa között 573 fővel nőtt a dollármilliárdosok száma a világban.

Ez azt jelenti, hogy a vizsgált időszakban 30 óránként született egy új milliárdos.

Ezzel együtt viszont a járvány gazdasági hatásai és a növekvő élelmiszerárak miatt csak idén 263 millió ember süllyedhet extrém szegénységbe. Ez nagyjából azt jelenti, hogy 33 óránként egymillió ember csúszhat le az extrém szegénység állapotába – írja a CNBC.

A jelentés rámutat, hogy a világ milliárdosai márciusban 12.700 milliárd dollárnyi vagyon fölött rendelkeztek, és 2021-ben a leggazdagabb magánszemélyek a globális GDP közel 14 százalékát birtokolták.

A jelentés legsúlyosabb megállapítása az, hogy

miközben évtizedeken át csökkent az extrém szegénység a világban, ez a trend most megfordult, és egyre többen néznek szembe a súlyos szegénység kockázatával

– hangsúlyozta Gabriela Bucher, az Oxfam International ügyvezető igazgatója.

A kutatásból kiderül, hogy az élelmiszeriparban és az energiaiparban működő milliárdosok vagyona 453 milliárd dollárral emelkedett az elmúlt két évben. Mindeközben a gyógyszeriparban 40 új milliárdos született a járvány időszakában.