Átutalási értesítést küldenek csalók az MKB Bank nevében, amelyekhez a pénzintézetnek nincs köze. Az üzenetek az MKB Netbankár nevében érkeznek, és vagy a pénzintézet valamely ügyintézőre hivatkoznak azokban, vagy pedig - ami még veszélyesebbé teszi a csalási kísérletet - egy olyan munkatárs neve szerepel bennük, aki a célba vett személy munkahelyén, szervezetén belül dolgozik (így feltételezhetően hasonló vállalati e-mail címmel rendelkezik, mint az, aki a csaló levelet kapta).

A rövidke e-mail címe alapján az ügyfél számlájára beérkezett pénzeszközök átutalásáról értesít.

A szöveg szerint egy adott napon a bank egyik ügyintézője, vagy pedig a célba vett személy munkahelyén dolgozó másik személy, utasítást adott a pénzeszközök átutalására az ügyfél számlájára.

Ezt követően arra kérik a számlatulajdonost, hogy fogadja el és tekintse meg az átutalás részleteit a megadott hivatkozásra kattintva.

IllusztrációFotó / 123RF

A linkre rákattintva azonban az a felirat jelenik meg, hogy "Ez a link egy nem megbízható webhelyet nyit meg. Biztosan továbblép a how.com.tn webhelyre?"

Ha valaki végigkövetve az utasításokat, eljutott idáig, 

semmiképpen se nyissa meg a webhelyet, mert az nem az MKB Bank oldalára vezet, minden valószínűség szerint csak az adatait szeretnék megszerezni csalók, vagyis átverés áldozatává válhat.