Csekkbefizetés postai automatán keresztül

Automatákon keresztül is befizethető valamennyi típusú sárga csekk, az automata elhelyezésére szolgáló posta, illetve egyéb intézmény nyitvatartási idején belül, bankkártyával, vagy készpénzzel – az automata által lehetővé tett fizetési módoktól függően. Azonban amennyiben a bizonylat „Egyéb postai megjegyzés" rovata – mely a csekk középső részén, az „Összeg" rovat alatt található – kódjelet nem tartalmaz, vagy abban a 444 postai kódjel került feltüntetésre, a befizetés automatán keresztül készpénzzel nem, csak bankkártyával teljesíthető.

Ennél a konstrukciónál is igaz, hogya befizetések összege és a hozzá tartozó információk legkésőbb két munkanap alatt eljutnak a kedvezményezett számlavezető bankjához.

Fontosabb tudnivalók erről a fizetési módról:

  • Amennyiben valaki bankkártyával fizet, az automatán történő csekkfeladás bankkártyás vásárlásnak minősül, amelyért a Magyar Posta Zrt. különdíjat nem számít fel. (Azonban a befizető bankja által a bankkártyás vásárlásért felszámított díjak, illetve egyéb költségek a befizetőt terhelik.)
  • Készpénzes fizetés esetén az automaták a Magyarország területén törvényes fizetőeszköznek minősülő forint bankjegyeket és pénzérméket fogadják el, illetve adják vissza, továbbá a kerekítésre vonatkozó jogszabályban előírtak szerint járnak el.
A Magyar Posta automatája továbbegyszerűsíti a készpénzátutalási megbízások befizetésétFotó: Hirling Bálint - Origo
  • Egy fizetési tranzakció keretében maximum 5 darab csekket, összesen maximum 290 000 forint összegben lehet befizetni.
  • A csekk feladását – a postai befizetéstől eltérően – nem a feladónál maradó feladóvevényre nyomtatással igazolja az automata, hanem külön tranzakciós bizonylatot nyomtat, amelyet meg kell őrizni.
  • Amennyiben valaki rendelkezik ÉnPostám kártyával, pontokat gyűjthet a csekkbefizetései után. Az ÉnPostám Hűségprogramról részletek itt találhatók.

A csekkbefizető automaták listáját itt találja.

A következő oldalon ismertetésre kerülő mobilappos használat növekedésével párhuzamosan egyébként csökken az igény a 2015-től telepített gyors csekkbefizetést biztosító csekkautomaták iránt. Különösen az élelmiszerüzleteken belül működő készülékek kihasználtsága alacsony, ezért januárban a Magyar Posta bejelentette, hogy csökkenti ezeken a helyeken a csekkautomatáinak számát. Ugyanakkor ezen készülékek továbbra is üzemelnek kormányablakokban, postákon, illetve nagyobb bevásárlóközpontokban bankkártyás és készpénzes befizetéssel.

Lapozzon, a következő oldalon ismertetjük a mobiltelefonon történő csekkbefizetéssel kapcsolatos tudnivalókat!