Minden, amit a sárga csekkek befizetéséről tudni kell

sárga csekk készpénz
Budapest, 2013. november 27. Fotómontázs a "sárga csekk" - készpénzátutalási megbízás - illusztrálására. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
Az utóbbi időszakban csökkent a közismert "sárga csekkes" befizetések száma és értéke is, ami eddig minden új megoldás ellenére tartotta magát a magyar társadalomban, és így a készpénzforgalomban is. Ezzel szemben az elmúlt három évben az iCsekk, azaz a mobilapplikációkon keresztül befizetett csekkek volumene a Magyar Posta adatai szerint mintegy hatszorosára nőtt. A mobilappos használat növekedésével párhuzamosan ugyanakkor csökken az igény a gyors befizetést biztosító csekkautomaták iránt. De melyiket milyen esetben érdemes vagy kell használni? Miben térnek el az egyes befizetési megoldások? Cikkünkben bemutatjuk a postai készpénzátutalási megbízások lebonyolítására kínálkozó megoldásokat, és azt, mikre figyeljen a befizetéskor.
Vágólapra másolva!

A sárga csekk, vagy hivatalos elnevezése szerint a készpénzátutalási megbízás a számlatulajdonos (vagyis a befizetés kedvezményezettje) nevével, pénzforgalmi jelzőszámával, valamint a posta által meghatározott további adatokkal ellátott, egyedileg azonosítható befizetési lap. Sárga csekken jellemzően a közüzemi szolgáltatók (víz, áram, csatorna, gáz, távfűtés), távközlési szolgáltatók, pénzügyi szolgáltatók, biztosítótársaságok, állami intézmények, önkormányzatok és társasházak számára történő befizetések egyenlíthetők ki.

Alapvetően három módon történhet a csekkbefizetés:

  • postán készpénzzel vagy bankkártyával
  • automatán keresztül
  • okostelefonnal: iCsekk

A következőkben mindhárom befizetési módozatot részletesen bemutatjuk.

Illusztráció Forrás: Origo

Csekkbefizetés a postán készpénzzel vagy bankkártyával

A sárga csekkek készpénzben valamennyi postán, bankkártyával pedig a POS-terminállal rendelkező postákon egyszerűen és gyorsan befizethetők.

Gyors és praktikus, hiszen a kényelmesen feladható készpénzátutalási megbízással a befizetések összege és a hozzá tartozó információk legkésőbb két munkanap alatt eljutnak a kedvezményezett számlavezető bankjához.

A bankkártyával történő csekkbefizetés 2015. június 1-jétől kártyás vásárlási tranzakciónak minősül, amely a legtöbb bankkártya esetében ingyenes. A bankkártyával történő vásárlások után felszámított különdíjak és költségek tekintetében a kártyabirtokos számlavezető bankja adhat felvilágosítást.

A POS-terminállal rendelkező posták listája az alábbi módokon érhető el:

Lapozzon, a következő oldalon ismertetjük az automatán keresztül történő csekkbefizetéssel kapcsolatos tudnivalókat!