Stabil élelmiszerkészlet várja a magyarokat a boltokban

élelmiszerbolt vásárlás csalódott
Vágólapra másolva!
Egy-egy élelmiszertermék eseti elmaradása a boltok polcairól még nem üzeni azt a vásárlóknak, hogy vészes áruhiány vagy élelmezési válság közeleg, ezért továbbra sem indokoltak a pánikszerű felhalmozások a háztartásokban – figyelmeztetnek a magyarországi áruházláncok.
Vágólapra másolva!

"Általánosan elmondható, hogy

az eseti elakadások ellenére sincs rendszerszintű áruhiány a magyarországi üzletekben, és a jövőben sem várható, hogy egyes termékkörök készletei vagy az alapvető élelmiszerek a pánikvásárlásokra okot adó mértékben fogyjanak el

– szögezte le a Magyar Nemzetnek Vámos György, a napi fogyasztási cikkek lakossági keresletét többségében kiszolgáló áruházakat tömörítő Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A szakember azzal kapcsolatban mondta ezt, hogy a baloldali sajtóban egyre többször azzal riogatnak: a boltokban üres polcok, bizonyos terméktípusokból pedig hiányos választék jelzi a „közelgő élelmezési krízist", amit a közösségi oldalakon néhány vásárló is hangoztat az egyéni tapasztalatok alapján.

– figyelmeztetett a főtitkár, aláhúzva, hogy a magyar élelmiszer-kereskedelem európai mércével tekintve is kiemelkedően biztonságos, ez a járványidőszak váratlan nehézségeivel tűzdelt éveiben már bebizonyosodott.

Illusztráció Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

"A járványhullámok okozta fennakadásokat is a kormánnyal szoros, napi koordinációs együttműködés mellett a beszállítókkal, a mezőgazdasági termelőkkel és az élelmiszeriparral közösen mindig sikerült megoldani" – emlékeztetett Vámos György.

"Azt már megéltük az elmúlt hetekben, hogy előfordult egy-egy termék elérhetőségének akadozása, például a napraforgó-étolaj esetén elfogyott valamely adalékanyag, amit pótolni kellett külföldről, és így a gyártó nem tudott időben szállítani egy adott márkát a boltokba. Ez ugyanakkor

– mutatott rá.

Vámos György szerint szembe kell nézni azzal is, hogy ha a háború hosszasan elhúzódik, akkor senki nem tudja megjósolni, hogy egy-egy terményből, mezőgazdasági alapanyagból milyen készlet áll a gyártók rendelkezésére a jövőben.

Illusztráció Fotó: Polyák Attila - Origo

Kiemelte, hogy amennyiben átmeneti fennakadás adódik az élelmiszerpiacon, egész biztos, hogy a hazai rendszer kezelni tudja azt, ezért az esetileg tapasztalt jelenségek nem adnak okot a félelemre.

"Időlegesen lehet feszültség egy-egy konkrét árucikk esetén, de ezekből a beszállítók jellemzően többfélét visznek az üzletekbe, és mindig vannak helyettesítő termékek, amelyek választékát a helyzetre való tekintettel tovább bővítik a kereskedők.

– fogalmazott Vámos György.

Hangsúlyozta, hogy elsősorban a háborútól, illetve a nemzetközi piaci folyamatoktól függ egyes összetevők elérhetőségének alakulása, ám az alapvető élelmiszerekből itthon hosszabb távon is stabil a készlet, amelyet a multiláncok a nemzetközi beszerzési hálózatuk révén szükség esetén gyorsan ki tudnak egészíteni.