Újabb rekord a foglalkoztatásban, minden korábbinál kevesebb az álláskereső

Mercedes gyár Kecskemét
Vágólapra másolva!
A rendszerváltozás óta nem tartottak nyilván az idén májusinál kevesebb álláskeresőt Magyarországon – jelentette be Palkovics László technológiai és ipari miniszter tárcája közleményében. Az eddigi legkedvezőbb adatot közel 235 ezer fővel 2019 decemberében regisztrálták, a legfrissebb kimutatás szerint mostanra 234 ezer alá csökkent a munka nélkül lévők száma. A munkaalapú gazdaság sikeres kiépítésének köszönhetően, egy világjárvány és a háborús helyzet dacára 2010 óta egymillió új munkahely létesült Magyarországon, a munkanélküliségi ráta a harmadára zsugorodott.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat gyorsjelentése szerint az előző hónaphoz viszonyítva több mint 8 ezer, egy év alatt pedig 40 ezer fővel csökkent az állás nélkül lévők száma. A 233.615 fős rekordérték előjele volt, hogy 2022 összes eddigi hónapjában kedvezőbben alakult az álláskeresők száma, mint a korábbi azonos hónapokban bármikor. A várakozásoknak megfelelően a szezonális – például építőipari, mezőgazdasági, idegenforgalmi – munkák beindulásával folytatódott a mérséklődés. A csökkenés nemcsak a baloldali kormányzás időszakára jellemző, 600 ezer fő feletti, hanem a járványhelyzetben átmenetileg megugrott, 2020 nyarán mintegy 370 ezres létszámhoz képest is jelentős.

A rendszerváltás óta nem tapasztalt csúcsnak számít, hogy hosszú hónapok óta hozzávetőleg 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon.

Illusztráció Forrás: Mercedes/Dudar Szilard

A foglalkoztatás a leglendületesebben a magas hozzáadott értékű ágazatokban bővült, például az informatikában vagy a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységekben.

A munkanélküliek aránya az uniós átlag felét teszi ki, és a legalacsonyabbak közé tartozik Európában.

Palkovics László kiemelte: „2021 végén az uniós tagállamok közül negyedéves alapon Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a foglalkoztatás. A kormány a 2020 őszén elindított Vállalkozások munkaerő támogatása programmal és annak munkatapasztalat szerzést elősegítő elemeivel mostanáig több mint 52 ezer álláskereső elhelyezkedéséhez járult hozzá mintegy 34 milliárd forinttal. A hazai foglalkoztatási ráta 2010-ben mindössze 56 százalék volt, ezzel szemben tavaly nyár óta korábban példátlanul magas szinten, 74 százalék körül alakul. A következő nagy feladat a teljes foglalkoztatás kivívása és megvédése."