A márciusi extrém értékek után áprilisban 80–100 €/MWh-val alacsonyabb villamosenergia árak alakultak ki a másnapi piacokon; az árak 200–250 € között ingadoztak a hazai tőzsdén. Az ármérséklődés a gázárak korrekciójának és a magasabb megújuló termelésnek volt köszönhető – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) áprilisi villamosenergia-piaci jelentéséből.

A másnapi piacokon tapasztalt ármérséklődés mellett azonban az éves árak tovább emelkedtek, mivel a kereskedők tartós európai gázpiaci szűkösségre és magasabb jövőbeli gázárakra számítanak.

2022 áprilisában az öt legnagyobb európai piac aggregált fogyasztása 2 százalékkal alacsonyabb volt az előző év azonos időszakához képest. A közép-európai régió fogyasztása ezt meghaladó mértékben, 3,2 százalékkal csökkent.

A rögzített lakossági tarifának köszönhetően Magyarországon a magas árkörnyezet ellenére sem változott a fogyasztás nagysága. A stagnáló kereslet mellett a havi rendszerterhelés csúcsa 3,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A magasabb rendszerterhelés a hó elejei, átlagosnál hidegebb időjáráshoz kapcsolható; április 5-ig a fogyasztás mintegy 5,7 százalékkal volt magasabb.

A kép illusztrációForrás: MTI/Sóki Tamás

Az öt legnagyobb európai piac termelése 1,7 százalékkal csökkent tavaly áprilishoz képest, a legnagyobb visszaesés a nukleáris termelésben volt. A német atomerőmű bezárások mellett a csökkenéshez hozzájárult, hogy Franciaország 61 GW-os nukleáris termelési kapacitásának április végén már a fele nem üzemelt a tervezett javítások és technológiai problémák miatt. A tavalyival összevetve kedvezőbben alakult a megújuló erőművi termelés, súlya 32 százalékról 37 százalékra emelkedett az öt nagy ország együttes termelésében. A német szélerőművi termelés áprilisban az előző hónaphoz képest mintegy 50 százalékkal nőtt.A hazai átlagos órás termelés 9 százalékkal volt alacsonyabb, mint márciusban, és 4,2 százalékkal mint tavaly áprilisban. Ezen belül a gáztüzelésű erőművek termelése 25 százalékkal volt alacsonyabb, amihez hozzájárult a Dunamenti Erőmű karbantartása. A megújuló termelés dinamikusan bővült, április 13-án a naperőművi termelés napi maximuma 1.806 MW volt, ami abszolút rekord, messze meghaladva a tavaly augusztusban mért 1.407 MW értéket.

Áprilisban az előző hónapi 23 százalékról 26 százalékra nőtt a magyar importszaldó. A legtöbb forrás Szlovákia és Románia felől érkezett, míg Szerbiába és Horvátországba jellemzően exportált Magyarország. A részletes jelentés a MEKH honlapján olvasható.