Így élnek a világ legismertebb sivatagi városának szupergazdagjai

Luxus szokások (Dubaj) Atlantis, The Palm szálloda Duba
This picture taken on July 8, 2020 shows an aerial view of the Atlantis The Palm, luxury hotel resort located at the apex of the man-made Palm Jumeirah archipelago off the Gulf emirate of Dubai, during a government-organised helicopter tour. - Dubai reopened its doors to international visitors on July 7 in the hope of reviving its tourism industry after a nearly four-month closure. (Photo by KARIM SAHIB / AFP)
Vágólapra másolva!
Dubaj városa mára elválaszthatatlanul összefonódott az extravagáns építészettel, a modernitással, a luxussal és a szinte felfoghatatlan mértékű gazdagsággal. Az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városa a Közel-Kelet nagy mennyiségű olajtartalékának köszönhetően a szuperelit otthona. Habár a város gazdasága és gazdagsága eredetileg főleg az olajra épült, ez ma már közel sincs így. Megközelítőleg az ország GDP-jének a 30 százaléka származik a kőolajtermelésből. A főbb bevételek mára inkább a turizmusból, az ingatlanértékesítésből, valamint különféle pénzügyi szolgáltatásokból származnak. Az itt élő vagyonosok pedig számos kreatív és döbbenetes hobbival szórakoztatják magukat. A pénzköltéssel természetesen egymás között is versengenek, a cél a rivális meghökkentése, túlszárnyalása. Mutatjuk mire is folyik el ez a rengeteg pénz ebben a közel-keleti sivatagi városban.
Vágólapra másolva!

Helikopterrel menekülnek a közlekedési dugók elöl

A dubaji utcák közel sem annyira zsúfoltak, mint a New York-iak vagy a párizsiak, az elit tagjai azonban az idő pénz jelszava alatt egyetlen percet sem hajlandóak elpocsékolni az utazással. Ezért ha mégis torlódnának a járművek, egyszerűen felhívják a helikopterük pilótáját, aki ha szükséges, autóval együtt elrepíti őket a kívánt célhoz. Sokan helikoptert bérelnek, vagy a sajátjukat használják egy hétköznapi városnézéshez, bevásárláshoz is.

A kép csupán illusztráció Forrás: Shutterstock

Teveverseny robotokkal

A teveversenyzés az egyik legrégebbi sport a Közel-Keleten, és nagyon népszerű a gazdagok körében az egész Arab-félszigeten. A múltban a versenyek során nagyon fiatalok, szinte kisfiúk ültek a tevék hátán, később azonban megtiltották a kiskorúak versenyzését. Később távirányítású robotzsokéval helyettesítették őket, a gazdag tevetulajdonosok pedig a pályán kívülről akár autóban ülve követhetik az izgalmas eseményt. Az ausztráliai teveversennyel ellentétben, ahol valódi emberek ülik meg a száguldó állatokat,

Dubajban egyenként körülbelül két kilogrammos robotzsokékat használnak, amelyek motoros ostorral késztethetik nagyobb sebességre tevéiket.

Ez állítólag sokkal biztonságosabbá teszi a sportot, de a tét még mindig ugyanolyan magas a fogadók számára.

Robotzsokék versenyeznek Forrás: AFP/Karim Sahib

A luxusautók díszítése

A dubaji ultragazdagok nem aprózzák el járműveik szebbé, különlegesebbé tételét sem. Az egyik legőrültebb dolog, amit a Bentley, Ferrari és Lamborghini-féle luxusautókkal művelnek, az, hogy teljesen aranyba burkolják őket, sőt, egyedi járművé alakíthatják azokat.

Egyébként számukra az sem mindegy milyen rendszámtábla van autóikon.

Sokan hajlandóak akár több millió dollárt is kifizetni egy teljesen egyedi darabért, amit aztán arannyal borítanak be.

Egy frappáns megoldás a luxusautó feljavítására Forrás: Shutterstock

Külön repülőgépek a sólymok számára

A sólymok az uralkodó réteg egyik kedvenc madarai, nagy becsben tartják őket. Lehetetlen ketrecben szállítani őket, ezért a repülőgépek fedélzetén sem tartják őket elzárva. A People magazin oldalain szerepelt egy fotó, amelyen 80 sólyom saját ülőhelyen, első osztályon repült a Perzsa-öböl térsége felett. Ez az eset a sólymok számában volt csupán egyedülálló, maga a jelenség már akkor sem volt az:

fő szabály szerint a Qatar légitársaság hat példányt, az Etihad pedig egyet enged ingyen a fedélzetére.

Ha ennél több utazna a gépen, az már jegyköteles – bár ez sem okoz különösebb nehézséget a szupergazdagok számára. Egyébként ezek a légitársaságok egy speciális zöld útlevéllel is védik a sólymokat.

A People Magazin felvétele:

Valódi arany illemhely az ifjú házasoknak

A dubaji szupergazdagok a legjobb és egyben a legfurcsább ajándékozók is lehetnek. Az Economic Times szerint egy arab nemes arany vécét ajándékozott a lányának az esküvője napjára, amihez arany fiókos szekrény és egy szintén arany bidé is járt.

Az arany illemhely egy példája Forrás: Shutterstock

Esküvőkre, születésnapi bulikra egyébként a legfelkapottabb sztárok, énekesek is sokszor kapnak meghívást, többen kisebb koncertet is adnak.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik, kérjük lapozzon!