Hihetetlen áremelkedés a briteknél: eltűnhet az egyik kedvenc ételük

anglia,gasztro,reggeli,főzés
Díjnyertes fish and chips Írországból
Vágólapra másolva!
Egy év alatt Nagy-Britannia kedvenc halának - a tőkehalnak - az ára 75 százalékkal, a napraforgóolajé 60, a liszté pedig 40 százalékkal emelkedett. Mindezek miatt pedig sok brit gyorsétteremben rövidesen eltűnhet a fish & chips az étlapokról, sőt sokan közülük akár csődbe is mehetnek – írta a Reuters.
Vágólapra másolva!

A fish & chips az egyik legnépszerűbb étel az Egyesült Királyságban, ami palacsintaszerű tésztában megmártott és olajban kisütött tengeri hal, sült hasábburgonyával körítve.

Az ukrajnai háború, az évek óta tartó koronavírus-járvány és a brexit gazdasági hatásainak egyik látványos következménye, hogy hiába nyitnak ki a fish & chipsre specializálódott gyorséttermek, a vendégek többsége az árakkal szembesülve inkább elkerüli őket.

A Company Debt adósságkezelő cég szerint az ilyen kisebb üzletek egyharmadánál valós veszély a csőd.

Az infláció, ami áprilisban 9 százalékos értékével már 40 éves csúcsot is megdöntött, és jelenleg a legmagasabb a G7-es országok között, az előrejelzések szerint tovább fog emelkedni, hiába próbálja az angol jegybank féken tartani a megélhetési költségek emelkedését.

Egy tökéletesen elkészített fish & chips Forrás: Hemis via AFP/RENAULT Philippe

A tőkehal és a chips együtt egy, a Reutersnek nyilatkozó étteremtulajdonos elmondása szerint náluk most 9,50 fontba (4400 forintba) kerül, szemben az egy évvel ezelőtti 7,95 fonttal (3600 forint).

– panaszolta az étteremvezető.

A fish & chips pozícióit rontja az is, hogy

Nagy-Britannia a brexit miatt az idén csupán a 40 százalékát halászhatja ki annak a mennyiségnek sarkvidéki tőkehalból, mint amit korábban, az Európai Unió tagjaként.

Oroszország ukrajnai inváziója pedig felhajtotta az üzemanyag- és villamosenergia-árakat, ami tovább növelte a halászat és a hal elkészítésének költségeit. A háború miatt az étolaj, a műtrágya és a liszt ára is emelkedett.

A tőkehalat a Norvégiától és Oroszországtól északra fekvő Barents-tengerben halásszák, a háború azonban fokozta az ellátással kapcsolatos bizonytalanságot.

A tőkehalat a Barents-tengerben halásszák Forrás: wikipedoa

A napraforgóolajat a britek Ukrajnából importálják, de már dolgoznak azon, hogy más növényi olajokkal helyettesíthessék: például repcemagolajjal Ausztráliából.

Egy Swanage-ben élő építőmester pedig már egyenesen azon aggodalmának adott hangot, hogy a változások miatt Nagy-Britannia elveszítheti kulturális örökségének egy részét. Gyerekkorában a fish & chips volt a szegény emberek étele volt, mára már azonban egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a fogyasztását – panaszolta.