Különös ügyben hoztak ítéletet a hagyományos közösségi vezetők Dél-Szudánban: egy jól megtermett kosnak három évet kell a rácsok mögött töltenie azért, mert a közelmúltban felöklelt egy nőt, aki belehalt a támadásba.

Egy 45 éves, az ottani viszonyok szerint már idősnek számító nő halt meg Dél-Szudánban, miután egy kos felöklelte, és többször fejével megütötte a mellkasát. Az eset még az múlt hétvégén történt, az Adhieu Chaping nevű áldozat a rendőrség közlése szerint a helyszínen belehalt sérülésébe.

Az ügyben a hagyományos közösségi vezetők mondtak ítéletet. Ennek értelmében a bűnös állatnak börtönbe kell vonulnia, pontosabban egy katonai táborban kell töltenie három évet, ahol lehetősége lesz "elgondolkodni tettének súlyán." 

A gyilkos állatról készült felvétel:

Ezzel összefüggésben a helyi rendőri erők megerősítették, hogy nem ismernek pardont, ha a biztonság garantálásról van szó. Közölték: az állatot letartóztatták, és egy rendőrörs fogdájában tartják elkülönítve.

Az áldozat családja és a bűnösnek talált kecskét tartó gazdáé időközben kiegyezett egymással. A kos tulajdonosa öt marhát fizet kártérítésként a nő családjának. Az egyezséget a helyi közösségi vezetők szentesítették - számol be arról a Daily Star.

Dél-Szudán a világ egyik legszegényebb országa, ahol a vidéki lakosság jelentős része jelenleg is igen szerény körülmények között él, sokan közülük még mindig félnomád életmódot folytatva. Ezekben a vidéki közösségekben még a modern közigazgatás megjelenése mellett is óriási szerep jut a helyi időseknek a vitás esetek rendezésében. A kecske és a marha pedig a lokális gazdaság működtetésének legalapvetőbb eszközei közé tartoznak.