Gyilkos bálna tévedt a Szajnába - videó

Kardszárnyú delfin, Orka, gyilkos bálna, Szajna
Kardszárnyú delfin tévedt a Szajnába
Vágólapra másolva!
Kardszárnyú delfin úszik felfelé a Szajnán, szemlátomást egyre rosszabb egészségi állapotban, ezért minél hamarabb vissza kellene vinni a tengerbe - közölték a francia hatóságok.
Vágólapra másolva!

A gyilkos bálnaként vagy orkaként is ismert tengeri emlőst április elején látták a nyílt tengeren, akkor még 30 kilométerre a Szajna torkolatától, azóta a négyméteres delfin már

60 kilométert úszott felfelé a folyón, és már Rouen térségében jár.

A leginkább Skócia, Izland és Norvégia partjainál és délebbre az Atlanti-óceánban előforduló kardszárnyú delfin feltűnése a térségben rendkívül ritka, és szakértők nem találnak magyarázatot a mostani esetre sem.

Halászhajókról készült videófelvételek alapján nem kétséges, hogy orkáról van szó.

Egy francia hírportál Twitter-csatornáján tett közzé videót a folyóban észlelt kardszárnyú delfinről:

Egyelőre csak feltételezik, hogy egy beteg állatról lehet szó, amely nyugodtabb vizeket keresett, ahol könnyebben találhat élelmet magának.

Más teóriák szerint egy fiatal állat szakadt el a csapatától, és tévedt magányosan a La Manche csatornába.

Mindenesetre a természetvédőket aggasztja a kardszárnyú delfin egészségi állapota. Hátuszonya megdőlt, ami biztos jele a gyengélkedésnek, szemlátomást veszített súlyából, és összességében úgy tűnik, hogy rossz egészségi állapotban van.

Az orka kimentésével egyelőre nem kísérleteznek, mert attól tartanak, hogy az emberi beavatkozás további stresszt okozna a tengeri emlősnek. Szakértők szerint magára hagyva nagyon rosszak lesznek a túlélési esélyei.