Jelenleg nyolcéves börtönbüntetését tölti az a Frankie Smith, akit kislánya, a 16 hónapos Star Hobson halála miatt ítéltek el még idén márciusban. A bíróság abban találta bűnösnek a 20 éves anyát, hogy részese illetve közvetett közreműködője volt a gyerek halálában. A nő most a börtönből a családján keresztül üzent: szeretője, Savannah Brockhill azért ölte meg gyermekét, mert szakítani akart vele.

Az eset még 2020-ban történt, amikor a 16 hónapos gyereket Savannah Brockhill olyan súlyosan bántalmazta, hogy az belehalt sérüléseibe. Most a család több tagja nyilatkozott a Sky News-nak, akik az édesanya elmondása alapján azt állítják: a halálos kimenetelű bántalmazás nem egyszerűen indulatból történt, hanem a tudatosan. Elmondásaikból kiderül: a két nő "mérgező kapcsolatban" élt. Brockhill mindent megtett, hogy Smith-t kisajátíthassa magának, barátaitól és családja többi tagjától pedig elhidegítse.

A képen Star Hobson, jobbra fent az anya, Frankie Smith, az alsó képen a halálos bántalmazó Savannah Brockhill:

Az a vizsgálatok során már kiderült, hogy az édesanya egyébként sem viselte gondját gyerekének az elvárható módon, és mint a bíróság ítélete alapján egyértelművé vált, nem is tett meg mindent azért, hogy megóvja őt szeretőjétől, aki rájuk és életükre elnyomóan telepedett rá. Sőt, hónapokig eltűrte, hogy szeretője vele és gyermekével is mostohán, bántalmazó módon bánjon. A bíróságon az is kiderült, hogy ügyeiket illetően mindig Brockhill szava volt a döntő.

Smith nővére szerint a gyermekbántalmazás tudatos volt Brockhill részéről. Testvére szavaira hivatkozott, aki szerint a nő azét tette amit tett, mert bejelentette, hogy elhagyja őt. A nő alighanem úgy vélte, hogy ez volt az egyetlen módja annak, hogy valamilyen különös, bizarr módon kapcsolatban maradasson vele. Mindazonáltal a nővér szerint Brockhill teljes mértékig tisztában volt tettének súlyával.

Smith családja továbbra sem bocsát meg a nőnek, aki a kisgyerekre a gyilkos ütéseket mérte. Savannah Brockhill-t életfogytig tartó, de minimum 25 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték tettéért.

Az ügy nagy vihart kavart kirobbanásakor. Számos kritika érte akkor a szociális jelzőrendszert is, mivel a jelek szerint az ezért felelős szakemberek nem vették észre, hogy a gyermek fejlődésére - és életére - súlyos kockázatot jelentő kapcsolatot tart fent az anya.

(A címlapi kép illusztráció)