Elárverezik Sean Connery legendás Aston Martinját

James Bond
Aston Martin DB5, Goldfinger (1964). Minden idők legikonikusabb és legtöbb filmben szereplő Bond-autója. A könyvbéli Aston Martin DB3 helyett az akkor vadonatúj DB5-ös lett a sztárautó, indexbe épített gépfegyverrel, golyóálló hátlappal, katapultüléssel, váltórendszámmal, és radarral. A Nincs idő meghalni bemutatójára az Aston Martin legyártott 25 példányt a kütyükkel felszerelt eredeti autóból, melyeket 3,3 millió fontért (1,37 milliárd forint) árult.
Vágólapra másolva!
A 2020-ban elhunyt Sean Connery tulajdonában lévő 1964-es Aston Martin DB5 augusztus 18-án kerül árverésre, és várhatóan 1,4 és 1,8 millió dollár közötti összegért kelhet el – írta a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A brit autógyártó 1963 és 1965 között gyártott luxus sportautója, az Aston Martin DB5 az az autótípus, amely a legközelebb állt a Bond-figurához, és összesen nyolc Bond-filmben tűnt fel.

Az Aston Martin kevesebb mint 1100 darabot gyártott a DB5-ösből, ezért a modell különösen ritka és keresett autónak számít,

ráadásul az a tény, hogy az autó a néhai skót színész tulajdonában volt, még különlegesebbé és értékesebbé teszi azt. A gépjárművet szándékosan szürkére festették, hogy emlékeztessen a Bond-filmekben vezetett modellekre.

A nyertes licitáló Connery régi barátjával, az egykori Forma1-es autóversenyző Jackie Stewarttal is tehet egy kört.

A James Bond-autók az elmúlt évtizedben meglehetősen jól szerepeltek az árveréseken. 2019-ben 6,4 millió dollárért kelt el egy 1965-ös Aston Martin DB5, amelyet a Tűzgolyó (Thunderball) című Bond-film 1965-ös forgatásán használtak.

2013-ban a Tesla milliárdos vezérigazgatója, Elon Musk közel 1 millió dollárt fizetett egy 1976-os Lotus Esprit sportkocsiért, amelyet az 1977-es A kém, aki szeretett engem című James Bond-film forgatásán használtak.

Musk elmondta, hogy az autó egyedi dizájnja ihlette a Tesla Cybertruck megalkotását is.

Connery DB5-öse iránt érdeklődő licitálók a Broad Arrow weboldalán regisztrálhatnak az aukcióra, amelyre a kaliforniai Monterreyben kerül sor. Connery családja az árverésből származó bevétel jelentős részét a Sean Connery Filantrópiai Alapítványnak adományozza.