Már mérhető, hogyan befolyásolják pénzügyeink a mentális és fizikai állapotunkat

pénz, pénzügy, pénzügyek, megtakarítás, anyagiak, illusztráció
Happy young couple planning budget, reading good news in email, refund or mortgage approval, smiling woman and man looking at laptop screen, checking finances, sitting at table at home together
Vágólapra másolva!
Egyre gyakrabban találkozhatunk a „pénzügyi egészség" (financial health) kifejezéssel a fogyasztók pénzügyi helyzetének kapcsán. A megfogalmazás nem újkeletű, ám térhódítása az utóbbi években különösen látványos. A kutatások bebizonyították, hogy a pénzügyileg egészséges emberek általában jobb fizikai, mentális, szociális és családi egészséggel rendelkeznek. A cikk szerzői: Bábosik Mária projekt tanácsadó (Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Ismeretterjesztési Központ), Hergár Eszter igazgató (Magyar Nemzeti Bank Társadalmi Kapcsolatokért felelős igazgatóság).
Vágólapra másolva!

A pénzügyi egészség az egyén vagy háztartás pénzügyi helyzetének leírására használt kifejezés, azt fejezi ki, hogy az egyén vagy háztartás mennyire tudja egyensúlyban tartani pénzügyeit a jelenben és a jövőben. Fogyasztói szempontból megfogalmazva a pénzügyi egészség azt jelenti, hogy pénzügyi biztonságban érzem magam, és rendelkezem a pénzügyi döntéseim szabadságával – a jelenben és a tervezett jövőben. A tudományos megfogalmazás így szól: „A pénzügyi egészség az anyagi biztonság és a pénzügyi választás szabadságának érzése a jelenben és a jövőre nézve."

A pénzügyi egészséghez a pénzügyi tudás és képesség, a pénzügyi magatartás, és a pénzügyi helyzet hármas tényezője mentén jutunk el. Fő elemeit kiadásaink, megtakarításaink, kölcsöneink és – sokszor meg sem fogalmazott – pénzügyi terveink alkotják.

Ma már mérni tudjuk

Pénzügyi egészségünk mérésére ma már speciálisan erre a célra kialakított tesztek állnak rendelkezésre. A tesztek általában a pénzügyi egészség fő elemeire vonatkozó 8-10 egyszerű kérdésből állnak, amelyekre az előre megadott 4 válaszlehetőség egyikét kell bejelölni. A speciális kérdőívek emellett 2-3 demográfiai kérdést is tartalmaznak, amelyek további elemzésekhez nyújtanak segítséget. A válaszok alapján a tesztek egy összpontszámot adnak ki, amely a teszt kitöltőjét besorolja a pénzügyi egészség szempontjából kialakított kategóriák egyikébe.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Melyek a jellemző kategóriái?

Adott helyzetünk alapján pénzügyi egészségünk több kategóriába sorolható. Leggyakrabban három besorolást alkalmaznak a szakemberek, ez alapján lehetünk pénzügyileg teljesen egészségesek, vagy nehézségekkel küzdők, vagy pénzügyileg sérülékenyek. Négy alapkategória használatával – a középső kategória kétfelé bontásával – valamivel pontosabb diagnózis adható: pénzügyileg egészséges, pénzügyeivel könnyen megbirkózik, pénzügyeivel nehezen birkózik meg, pénzügyileg sérülékeny. A pénzügyileg egészséges emberek sikeresen kezelik pénzügyeik minden területét. Aki pénzügyeivel többé-kevésbé megbirkózik, azzal előfordulhat, hogy bizonyos területeken boldogul, másokon viszont nehézségekkel küzd. A pénzügyileg sérülékeny emberek vagy háztartások pedig nehezen tudják kifizetni a számláik

at, nem tervezik meg bevételeiket és kiadásaikat, valamnt nem tudnak megtakarítani a jövőre.

Így tudjuk javítani pénzügyi egészségünket

A pénzügyi egészség többféleképpen javítható annak mentén, hogy melyik kategóriába kerültünk a teszt elvégzésekor. Ha nem a legjobb besorolást kaptuk, akkor első körben ismereteink bővítésével, plusz információk megszerzésével és a pénzügyi tudatosságunk erősítésével javíthatunk helyzetünkön. Ám ez csak a kezdeti lépés: az érdemi javuláshoz a pénzügyi magatartásunkat és szokásainkat is módosítani kell. Ez egyfajta életmódváltást is jelent, hiszen pénzügyi szokásaink megváltoztatása a mindennapokban valósul meg. Végül a pénzügyi egészségünk eléréséhez elkerülhetetlen a bevételeink és kiadásaink alapos átgondolása és megváltoztatása is.

Az ismeretbővítéshez, költségvetésünk megtervezéséhez ma már rengeteg hasznos tanácsot találhatunk hiteles forrásból. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Navigátor honlapján hiteles és érvényes pénzügyi információkat olvashatunk, aktuális élet-helyzetünk alapján különböző kalkulátorokat találhatunk. Az alkalmazások címszó alatt kitölthetjük a háztartási költségvetést tervező kalkulátort, segítséget kaphatunk bankszámla-, betét-, illetve hiteltermékek választásához, kiszámíthatjuk hitelünket, összehasonlíthatjuk az életbiztosítások és önkéntes nyugdíjpénztárak költségeit, valamint elérhetjük a családtámogatási kalkulátort is. Emellett országszerte ingyenesen igénybe vehetjük a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózatot, ahol a szakértők független, részletes, személyre szabott tájékoztatást és segítséget nyújtanak a hozzájuk fordulóknak.

Miért fontos a pénzügyi egészség?

A pénzügyileg egészséges emberek általában jobb fizikai, mentális, szociális és családi egészséggel rendelkeznek – ezt immár több kutatás is bebizonyította. Ahogyan azt is, hogy a pénzügyileg a legrosszabb helyzetben lévők minden egészségi mutatója rosszabb, mint a pénzügyileg egészségesebb társaiké.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A fizikai egészséghez hasonlóan a pénzügyi egészség is fontos a boldog és sikeres élethez. A szilárd pénzügyi alap megteremtése megalapozza a stabil és biztonságos pénzügyi jövőt, ami kulcsfontosságú mind az egyének és családok, mind a társadalom számára.

szerzők: Bábosik Mária projekt tanácsadó (Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Ismeretterjesztési Központ), Hergár Eszter igazgató (Magyar Nemzeti Bank Társadalmi Kapcsolatokért felelős igazgatóság).