A HírTV ünnepi műsora június 4-én 10.00 és 15.00 között kerül képernyőre. A csatorna ismert arcai: M. Dobos Marianne és Gerhardt Máté beszélgetnek majd vendégeikkel, határon innen és túl. A magyar történelem egyik legtragikusabb napján - amely idén egyben egyházi ünnep is - közéleti szereplők, határon innen és túl élő magyarok vallanak majd: mit jelent számukra az összetartozás.

"Feszes műsor lesz" – mondta el M. Dobos Mariann, aki egyben a műsor egyik szerkesztője, ötletgazdája is. Részt kaphattam a 300 perces élő műsor kitalálásában, leszervezésében - ez fantasztikus lehetőség volt! Rengeteg, óránként 8-10 interakcióval készülünk: kapcsolással, helyszín- és témaváltással. 5-6 perces beszélgetéseket tervezünk, lesznek előre rögzített interjúk is - ezek váltják majd egymást" – tette hozzá M.Dobos Mariann.

A fő helyszín a stúdió, ahol Máthé Áron a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnökhelyettese beszél 10-től 11-ig, majd őt váltja Horváth Zoltán Terézvárosi plébános, aki a mise végéig, 13.30-ig lesz a vendégük. A HírTV stúdiójába várják a vajdasági Csantavérről származó Rúzsa Magdit 11 órára, Tóth Gabit pedig kapcsolják.

Az Össznemzeti Zarándokvonat másfél ezer igaz szívű magyarjával együtt utazik majd a HírTV stábja: a nézők által jól ismert, egyéni, különleges hangulatú tudósításokkal jelentkező Illés Péter tudósít majd a fizikai és lelki utazásról: Pünkösdkor – a járvány okozta két év kényszerszünet után – ismét indul Székelyföldre a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz. Mi, másfél ezer anyaországi zarándok félmillió magyar-székely honfitársunkkal együtt veszünk részt a csíksomlyói szentmisén, ők pedig másnap eljutnak a történelmi Magyarország egykori határára, a Budapestről 700 kilométerre fekvő Gyimesekbe is" – tette hozzá Illés Péter.

A HírTV ünnepi műsora június 4-én 10.00 és 15.00 között kerül képernyőreForrás: HírTV

Trükkös lesz a Szentmise közvetítése 11.30 és 13.30 között. Meglepetéssel is készülünk: a központi állami ünnepség idén Sátoraljaújhelyen lesz, ahol a Rákóczi Szövetség rendezvényén Novák Katalin köztársasági elnök mond majd beszédet, és ez időben - sajnos - pont egybeesik a Szentmisével

- mondta el Zámodics Attila a műsor másik szerkesztője.

Az Ukrajnában zajló háború szomorú aktualitást ad az emlékező műsorfolyamnak: fél kettő után Brenzovics Lászlót a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökét és Pesty Lászlót várják a stúdióba. A 300 percen keresztül tartó műsorban kapcsolnak a nemzet főterére, a Kossuth-térre is. Papp Ágota a Parlamentből számol majd be a Nemzeti Összetartozás Napjához köthető rendezvényekről. Ágota élőben mutatja majd be az Európa és a világ legszebb épületének választott, frissen átadott Néprajzi Múzeumot is, ahol az összmagyarság kultúrkincsét őrzik.

A Néprajzi Múzeum jelkép. Annak a jelképe, hogy a nemzeti értékeinket felmutassuk saját magunk és az egész világ számára. Ilyenek vagyunk. Pontosabban ilyenek is. Mert Sepsiszentgyörgytől Hidegségig sokszínű a magyar nemzet"

– nyilatkozta Velkovics Vilmos a HírTV hír-főszerkesztője.

A képernyőn láthatják majd a Rákóczi Szövetség rendezvényét, ahol Kövér László mond beszédet, és kapcsolnak a diaszpórában élő magyarokhoz: Kanadába és Németországba is.