Továbbra is a magyar rezsiárak a legkedvezőbbek Európában

Németország, áram, rezsi,   Consumer Turn of the year Symbol image Symbol photo symbolic kW h Counter Kilowatt hours Energy consumption Energy costs Electricity costs Horizontal ECONOMY INTERNET TECHNOLOGY SYMBOL ELECTRICITY METER READING
PRODUCTION - 23 November 2021, Baden-Wuerttemberg, Karlsruhe: A three-phase meter, taken in a Karlsruhe household. (to dpa "Data counts - How companies create value with artificial intelligence") Photo: Uli Deck/dpa (Photo by ULI DECK / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Továbbra is a magyar fogyasztók fizetik a legkedvezőbb rezsidíjakat Európában. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfrissebb, májusi nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint a lakossági fogyasztókat terhelő földgáz átlagár már vásárlóerő-paritáson mérve is hazánkban a legolcsóbb.
Vágólapra másolva!

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi ár-összehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be. A jelentés szerint májusban a földgáz lakossági átlagára Budapesten 2,75 eurócent/kWh volt, ami a felmérésben szereplő fővárosok között a legolcsóbb. Ugyanebben a hónapban a földgáz lakossági átlagára Bécsben 19,04; Amszterdamban 26,85; Prágában pedig 14,92 eurócent volt kilowattóránként.

Forrás: MEKH

A villamosenergia lakossági átlagára Budapesten 10,17 eurócent/kWh-val májusban a második legkedvezőbb volt Európában, a fogyasztók csak Belgrádban fizettek ennél kevesebbet. Ugyanennyi villamosenergiáért ugyanakkor Rómában 49,32; Prágában 40,14; míg Bécsben 47,44 eurócentet kellett fizetni.

Forrás: MEKH

A magyar fogyasztók költségei ugyanakkor már vásárlőerő-partiáson mérve is a legkedvezőbbek közé tartoznak Európában. A vásárlóerő-paritáson mért lakossági földgáz átlagára májusban Budapesten volt a legalacsonyabb kilowattóránként 0,0438 PPS (Purchasing Power Standard - európai vásárlóerő-egység); míg a villamos energia tekintetében 0,1616 PPS értékkel a harmadik legolcsóbb volt Magyarország.

Forrás: MEKH

A MEKH jelentése havonta vizsgálja a villamos energia és földgázfogyasztás költségeinek nettó jövedelemhez viszonyított arányát is, vagyis azt, hogy egy háztartás havi jövedelmének mekkora hányadát fordítja a villamos energia és földgázfogyasztással kapcsolatos kiadásokra. Májusban Budapesten ez 2,6 százalék volt, ami Luxembourg után a második legkedvezőbb érték. Összehasonlításképpen ugyanebben a hónapban Szófiában a jövedelmük 11,7; Prágában 8,8 százalékát fordították energiaköltségekre a háztartások.

Forrás: MEKH

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia - és földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben.