Hamarosan elkezdődik a jövő: elég lesz egy mosoly az üzletekben a fizetéshez

Identity Verification arcfelismerés
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Nem kell többé a telefont vagy a pénztárcát keresni, amikor tele van a kezünk - elég lesz egy rövid mosoly vagy kézmozdulat. A Mastercard új biometrikus pénztárprogramja az arckép vagy ujjlenyomat segítségével gyorsítja fel a pénztárnál történő fizetést - írja a vállalat közleményében. 
Vágólapra másolva!

A program egy globális kezdeményezés részeként egy olyan technológiai keretrendszert jelent, amely a nagykereskedőktől a kisboltokig bármilyen méretű üzletben segít szabványokat létrehozni az új fizetési módokhoz. Ezekhez a szabványokhoz pedig bankok, kereskedők és technológiai szolgáltatók is csatlakozhatnak, így segítve a személyes adatok biztonságát és védelmét a biometrikus azonosítás során.

A fogyasztók 74 százaléka világszerte pozitívan viszonyul a biometrikus technológiához,

az érintés nélküli biometrikus technológia piaca pedig az előrejelzések szerint 2026-ra eléri a 18,6 milliárd dollárt.

Az új technológiai megoldás lehetőséget kínál a fogyasztóknak, hogy a boltban vagy otthonról - a kereskedői vagy a hitelesítési szolgáltató alkalmazáson keresztül - regisztrálhassanak biometrikus pénztári szolgáltatásra.

A regisztrációt követően a fogyasztók a pénztárnál egyszerűen csak megnézik a végösszeget, és a kamerába mosolyogva vagy egy leolvasóba integetve fizethetnek.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az új technológia gyors és biztonságos pénztári élmény mellett továbbra is lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy ők döntsenek arról, mikor és hogyan szeretnének fizetni.

A kereskedők számára is számos előnnyel bír ez a megoldás: gyorsabb tranzakciós időtől kezdve a rövidebb sorokig, nagyobb higiéniától át egészen a fokozott biztonságig. A fizetési rendszer integrálható hűségprogramokkal és személyre szabott ajánlatokkal is, amelyek segítségével a fogyasztók megtalálhatják azokat a termékeket, amelyek a korábbi vásárlásaik alapján érdekelhetik őket.

Az első pilot projekt Brazíliában,Sao Paulóban indul, ahol az ún. Payface technológiát öt St. Marche szupermarketben alkalmazzák.

Az ezeket a szupermarketeket felkereső fogyasztók a Payface alkalmazáson keresztül regisztrálhatják arcukat és fizetési adataikat, a regisztrációt követően pedig egyszerűen mosolyogva fizethetnek a pénztárnál kártya vagy mobileszköz nélkül. A jövőben a Közel-Keleten és Ázsiában is tervezik hasonló kísérleti projektek elindítását.

A bolti és az online fizetések lényege egyébként, hogy jelszó helyett a személyt azonosítják.