A Nemzetközi Bankjegy Társaság minden évben meghirdeti a bankjegyek "szépségversenyét", de még soha korábban nem nyert kétszer egymás után ugyanaz az ország. A szervezet szigorú döntőbírái 2020-ban és 2021-ben is Mexikónak ítélték ezt a különleges címet. Cikkünkben feltárjuk a mexikói bankjegyek sikerének titkát és bemutatjuk a korábbi nyertes címleteket is.

Habár a XXI. század a digitalizálódás kora, a vásárlások jelentős része már az online térben zajlik, sőt megjelentek a digitális valuták is, és noha a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet 2020-ban már kijelentette, hogy a pénz jövője a digitalitás, ettől függetlenül azonban még korai lenne temetni a papír bankjegyeket.

A papírpénzek csupán 350 évvel ezelőtt terjedtek el az európai kontinensen, és a mai napig számtalan ország tekint úgy rájuk, mint nélkülözhetetlen tranzakciós eszközökre. A kor fejlődésével párhuzamosan egyre kifinomultabb technológiával, az adott lehetőségekhez képest a biztonságot maximálisan szem előtt tartva készültek és készülnek a mai napig. A bankjegyek megőrzése és fenntartása azért is fontos, mert a rajtuk szereplő rajzok, motívumok, helyszínek, személyek sokat elárulnak az adott ország kultúrájáról és történelméről.

A Cook-szigetek 3 dolláros bankjegye:

Kik választják ki az év bankjegyét?

Ezt a nemes feladatot a Nemzetközi Bankjegy Társaság végzi, amelyet Colin Narbeth alapított 1961-ben. Nonprofit oktatási szervezetként működik, célkitűzései közé tartozik a világ bankjegyeinek és papírpénzeinek, valamint a velük kapcsolatban felmerülő kérdések tanulmányozása, megismertetése és népszerűsítése oktatási, tudományos és történelmi szempontok szerint. A társaság 2000 fős tagsága 90 országot fog össze, köztük van Magyarország is. A tagok szenvedélyes gyűjtők, akik tudásukat szakmai szintre fejlesztették. A numizmatika papírpénz ágát képviselik, ők szavaznak minden évben arról, hogy az adott évben forgalomba került új pénzekből melyik legyen az év bankjegye. Ehhez természetesen neveztetni kell a versenyre a papírpénzeket. A részvételnek szigorú feltételei vannak: a jelölt bankjegyeknek a díj odaítélésének évében kell először forgalomba kerülniük (a mintadarabok és a nem forgalomban lévő valuták nem vehetők figyelembe), művészi értékkel és/vagy innovatív biztonsági jellemzőkkel is rendelkezniük kell. A döntés során fontos szempont az ötletes dizájn és hogy mennyire biztonságos az adott valuta.

Képes összeállításunkban bemutatjuk az eddigi nyertes bankjegyeket:

A legszebb bankjegyekért kattintson a képre!Forrás: Pénzmúzeum Facebook oldala

A 2020-as évet követően 2021-ben ismét a mexikói bankjegynyomdából került ki az év bankjegye.

Tavalyelőtt a 100 pesós, tavaly pedig az 50 pesós papírpénz érdemelte ki ezt az elismerést.

A legtöbb évvel ellentétben, amikor már a kezdetektől fogva egyértelmű volt a favorit, tavaly az első és a második helyezett közötti szavazás egészen a legvégéig szoros volt, amikor is a mexikói 50 pesós bankjegy megelőzte Sao Tomé és Príncipe Demokratikus Köztársaság 200 dobrás bankjegyét. Ez utóbbinak az előlapján egyébként egy különleges motívum, pillangók között a rabszolgaság elleni küzdelem ottani hőse, Rei Amador látható.

Sao Tomé és Príncipe Demokratikus Köztársaság 200 dobrás bankjegye:

A harmadik helyen holtverseny alakult ki Costa Rica 10.000 colones bankjegye és a Bank of England 50 fontos bankjegye között. Ezt követően sorban a katonai hősöknek emléket állító román 20 lejes, a Royal Bank of Scotland 50 fontosa, a kínai 20 jüanos, valamint a Cook-szigetek 3 dolláros bankjegye következett. Érdekesség, hogy utóbbi egy fantasy képregény egy jelenete is lehetne: az egyik oldalon egy félmeztelen bennszülött maori nő lovagol egy cápán, a másik oldalon pedig a főisten, a kukoricát védő Rongomatane szerepel.

A mexikói pesók sikerének titkát a következő oldalon tárjuk fel, lapozzon!