Rendkívül fontos élelmiszerre bukkantak az óceánok mélyén

tengerifű, növény, tenger, fű,
Grassy seabed underwater in the Mediterranean sea, neptune grass Posidonia oceanica, Cabo de Gata Nijar, Almeria, Andalusia, Spain
Vágólapra másolva!
Kiderült, hogy egy egyszerű növénynek köszönhetően a tengerek és óceánok mélye cukortelepeket rejt - írja a magyarmezogazdasag.hu.
Vágólapra másolva!

Ez az elképesztő jelenség a jelentős cukortartalékokat felhalmozni képes tengeri fűhöz köthető, amely fotoszintézis útján szacharóz formájában termel cukrot, a Nature Ecology & Evolution című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői szerint.

Amikor kevés fény éri a növényeket, a termelt cukor nagy részét saját szükségletre használják fel.

Amikor azonban a fényviszonyok jelentősen javulnak, ami napközben vagy a nyári időszakban történik, a növények több cukrot termelnek, mint amennyit fel tudnak használni vagy el tudnak tárolni.

Ennek eredményeként a felesleg az úgynevezett rizoszférába kerül, amely a tengeri fű gyökereit és a környező talajt foglalja magában. Azt gondolhatnánk, hogy ezek a cukrok ízletes falatot jelentenek az ott élő mikroorganizmusok számára.

A tengeri fű fotoszintézis útján szacharóz formájában termel cukrot Forrás: Shutterstock

A valóság azonban más, mert a tengeri fű olyan fenolos vegyületeket is kibocsát, amelyek többek között a vörösborban, a kávéban és a gyümölcsökben is megtalálhatók. Antimikrobiális tulajdonságaiknak köszönhetően a fenolos vegyületek gátolják a legtöbb mikroorganizmus anyagcseréjét, ami azok lelassulásához vezet.

A tengeri fű a tengerpartokon állandóan vízzel borított homokos vagy iszapos talajokon gyakori, sokszor a folyótorkolatoknál is megtalálható.

A tengerifűmezők fontosak, mert megkötik a víz alatti talajt, és sok élőlénynek táplálékforrásul és búvóhelyül szolgálnak.

A vadludak és vadrécék is szívesen legelik őket.

A tengeri fű által termelt cukor:

A tengeri füvek által termelt szacharóz az étkezési cukor fő összetevője, ami azt jelenti, hogy ugyanazt a terméket fogyasztjuk, mint ami az óceánok mélyén rejtőzik.

A szacharózt a tengeri fű kiválasztja, majd a talajba kerül. Ennek eredményeként a tengerfenék cukorkoncentrációja mintegy 80-szor magasabb a növény élőhelyén, mint normál körülmények között.

A tudósok becslése szerint a tengerifűnek köszönhetően

az óceánokban elrejtett szacharóz teljes mennyisége 1,3 millió tonnára tehető.

Ha ezt átváltjuk a Coca-Cola előállításához szükséges cukormennyiségre, akkor körülbelül 32 milliárd doboz édes italra számíthatunk.

Az egyelőre nem derült ki, hogy lehetne-e hasznosítani ezt a felhalmozódott cukormennyiséget.