Vásárlási lázzal telt a jubileumi hétvége Nagy-Britanniában

II. ERZSÉBET, uralkodó, brit, 70. évforduló, trónra lépés
Souvenirs marking the Platinum Jubilee of Britain's Queen Elizabeth II are seen on display inside the Cool Britannia souvenir shop close to Buckingham Palace in central London, on January 28, 2022. - Pomp, pageantry and puddings will form the centrepiece of celebrations to mark Queen Elizabeth II's 70 years on the throne. The 95-year-old monarch's Platinum Jubilee begins on February 6 -- the date in 1952 when she became queen after the death of her father, King George VI. Britain's longest-serving monarch will be the only queen or king in the country's long history to have ruled for 70 years. (Photo by Tolga Akmen / AFP)
Vágólapra másolva!
Jelentősen megnőtt a britek vásárlási kedve a jubileumi ünnepi hétvégén. A lakosság ugyanis a négynapos ünneplés idején 17 százalékkal többet vásárolt, mint a májusban mért átlag.
Vágólapra másolva!

Látványosan megnőtt a brit vásárlási aktivitás az elmúlt napokban, amikor az ország II. Erzsébet királynő uralkodásának 70. évfordulóját ünnepelte. A Brit Kiskereskedelmi Konzorcium (BRC) adatai szerint ugyanis a vásárlások több mint 17 százalékkal haladták meg a májusi átlagot – írja a The Guardian.

A csütörtöki (június 2.) munkaszüneti napon különösen aktívak voltak a fogyasztók. Ekkor ugyanis önmagában 45,5 százalékkal volt magasabb a fogyasztás, mint a májusi átlag.

A BRC vezetője, Helen Dickinson reményét fejezte ki, hogy ez a lendület a későbbiekben is kitart majd, a gazdasági nehézségek ellenére. Dickinson kiemelte, a gyenge májusi adatok azt bizonyították, hogy Nagy-Britanniában a növekvő megélhetési költségek visszafogták a vásárlási kedvet. Áprilisban egyébként a brit éves infláció 40 éves csúcsra emelkedett.

Az éttermek is népszerűek voltak az ünnepi hétvégén Nagy-Britanniában Forrás: Cultura Creative/Janie Airey

A múlt hónapban a legnagyobb csökkenést a magasabb értékű termékek szenvedték el - mint a bútorok vagy az elektronikai cikkek. Összességében a májusi kiskereskedelmi forgalom 1 százalékkal maradt el a 2021 májusában mért szinttől.

Az ünnepi hétvége erősségét mutatja, hogy június 2. és június 5. között, tehát csütörtöktől vasárnapig, az éttermekben 41,5 százalékkal volt magasabb a fogyasztás, mint tavaly ugyanekkor.

A pubokban, bárokban és éjszakai klubokban a növekedés ennél is látványosabb volt, 74,2 százalékos.

A szakértők pedig egyelőre optimisták, mivel úgy számolnak, hogy a britek a magasabb árak ellenére is kiélvezik majd a nyarat. Ennek pedig az egész vendéglátóipar haszonélvezője lehet a következő időszakban.