Az Amerikai Egyesült Államokból származó sellőúszás, vagy angolul "mermaiding" még csak két esztendeje vált hivatalosan is elismert sportággá, mégis egyre több ország uszodáját varázsolja órákra a "hableányok otthonává". A Dél-afrikai Köztársaságban egyenesen rajonganak a különös hobbiért.

A Dél-afrikai metropolisznak, Johannesburgnak már saját sellőiskolája is van, amelynek tanulói hableánynak öltözve, delfinúszásban szelik a habokat, vagy épp a szinkronúszókhoz hasonlóan különböző figurákat mutatnak be. 

A diákok egy alakzatot gyakorolnak a sellőórán a Kyalami-i Merschoolban, a Dél-afrikai KöztársaságbanForrás: AFP/Phill Magakoe

A sellőúszás rajongói szerint a sportág egy rendkívül hatékony testedzésnek számít, amely alaposan megerősíti a törzs izmait, ugyanakkor kíméli az ízületeket. Segítségével ráadásul fejleszthető az úszási készség, és növelhető a tüdő kapacitása is. 

Bár még valószínűleg jócskán várni kell arra, hogy a "sellősködés" olimpiai sportággá váljon, ennek ellenére az évek alatt már számos bajnokságot rendeztek világszerte.

Az alábbi képen egy 2019-es kínai sellőverseny víz alatti felvétele látható:

A sport nagyon népszerű Kínában is. A kontinensnyi ország tartja az eddigi legnagyobb hableány-show világrekordját, amelyben 100 sellőnek öltözött szereplő vett részt.