Kevesen gondolnák, mennyire egészséges ez a tea

borsmenta tea Ez a 4 különleges gyógytea szebbé varázsolja az őszi napokat
Vágólapra másolva!
A teához már régóta számos egészségügyi előnyt társítanak, például a fekete teát a fogyás elősegítéséhez és az anyagcsere fokozásához, a pitypang teákat a máj és a sejtek egészségéhez, de más fajtákat is nagyon sok egészségügyi tényezővel hoznak összefüggésbe. A borsmentatea fogyasztása különösen változatos egészségügyi hatással jár, amelyek miatt érdemes feltölteni készleteinket belőle - írja a magyarmezogazdasag.hu. 
Vágólapra másolva!

Ha a borsmentáról van szó, talán

a legismertebb és tudományosan alátámasztott előnye az emésztés megkönnyítése.

- mondja Robin Foroutan, dietetikus.

Állatkísérletek során bebizonyosodott, hogy a borsmenta nyugtató hatással van a gyomor-bélrendszeri szövetekre, a humán vizsgálatok pedig azt találták, hogy a borsmenta pozitív hatással van az irritábilis bélszindrómára. Míg további tanulmányok megállapították, hogy a borsmentaolaj jótékony hatással van a funkcionális hasi fájdalom rendellenességeinek kezelésére gyermekeknél.

A borsmentatea számos pozitív élettani hatással rendelkezik Forrás: Shutterstock

Amikor köhögünk, egy csésze borsmentatea elfogyasztása enyhítheti a panaszainkat. A kutatások szerint

a borsmentatea potenciális előnyökkel jár az akut légúti fertőzések tüneteinek enyhítésében,

más tanulmányok pedig megállapították, hogy a borsmentaolaj gőzei potenciálisan antibakteriális hatásúak a légúti kórokozókkal szemben.

A borsmenta javíthatja a kognitív funkciókat. Ez egy nagyszerű lehetőség azoknak, akik nem akarnak koffeint fogyasztani.

Egy tanulmány szerint a borsmentaolaj jótékonyan hat a koncentrációra, javítja a kognitív feladatok elvégzésének képességét, és csökkenti a szellemi fáradtságot, valamint képes csökkenteni az álmosságot is.

A kutatások szerint a borsmenta antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, ami jót tesz az élelmiszerekkel terjedő kórokozók elleni védelemben. További kutatások szerint a borsmenta vírusellenes, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal bír, amelyek segíthetnek a betegségek kivédésében. ivel a borsmentatea nyugtató hatású lehet, támogathatja az erősebb immunrendszert és elősegítheti az általános jó közérzetet. A borsmentatea antioxidáns tulajdonságai, hasznosak lehetnek az immunrendszer számára és elnyomhatja a szabad gyököket.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Bebizonyították, hogy a borsmentaolaj fokozhatja a véráramlást és ellazítja a homlok izmait. Ráadásul más tanulmányok szerint a mentol javíthatja a migrénes fejfájást.

Bár a borsmenta nem gyógyszer, néhány kutatás arra utal, hogy

segíthet a hasi fájdalmakon.

Mivel a borsmentatea izomlazító tulajdonságokkal rendelkezik, segíthet a menstruációs görcsökkel járó fájdalom csökkentésében, és enyhítheti a tünetek súlyosságát.

Néhány korai tanulmány összefüggésbe hozta a borsmentát a szájbetegségek elleni védelemmel, más kutatások pedig megállapították, hogy a borsmenta hatékony fertőtlenítő megoldás a szájüregi kórokozók ellen.