A magyar jobboldal sikerreceptje eljutott Dél-Amerikába is

Conservative Political Action Conference, CPAC, Orbán Viktor, Budapest, Bálna, Budapest Bálna,
Hungarian Prime Minister Viktor Orban addresses a keynote speech during an extraordinary session of the Conservative Political Action Conference (CPAC) at the Balna cultural centre of Budapest, Hungary on May 19, 2022. - The two-day CPAC meeting is being held in Europe for the first time. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
A CPAC Brazíliába is ellátogatott, ahol Eduardo Bolsonaro Orbán Viktor tizenkét pontjával készült az eseményre. 
Vágólapra másolva!

A Mandiner cikke szerint immár negyedszer látogatott Brazíliába a világ legnagyobb politikai és közéleti rendezvénye, a Konzervatív Politikai Akció Konferencia (Conservative Political Action Conference – CPAC). A CPAC Brasil megrendezésére nem sokkal azután került sor, hogy véget ért a kirobbanóan sikeres CPAC Hungary. A világ kiemelkedő konzervatív politikusait, gondolkodóit és véleményvezéreit Budapesten felsorakoztató konferencia főszónoka Orbán Viktor volt, aki az alkalmat és a nemzetközi érdeklődést megragadva a jobboldal sikerének tizenkét pontból álló, egyedi magyar receptjét osztotta meg az esemény követőivel.

A beszéd híre azóta bejárta a világsajtót, és eljutott Sao Pauloba is. Míg a baloldali lapok mély felháborodással adták közzé, hogy a magyar miniszterelnök többek között arra buzdítja a világ konzervatívjait: játszanak a saját szabályaik szerint és ne törődjenek a baloldalról érkező kritikákkal, addig a jobboldali politikusok és gondolkodók nagy örömmel fogadták Orbán Viktor javaslatait, annál is inkább, mert a magyar konzervatívok nemzetközi szinten is rendkívüli sikereket értek el az utóbbi 12 évben.

Különösen fontos ez a brazil konzervatívok számára, hiszen a legnagyobb latin-amerikai országra idén ősszel igen kiélezett választások várnak.

A képen Orbán Viktor ad beszédet a Konzervatív Politikai Akció Konferencián Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A hivatalban lévő Jair Bolsonaro elnök kihívója az a szélsőbaloldali Lula da Silva, akit joggal nevezhetünk akár Brazília Gyurcsány Ferencének is - írja a Mandiner. Így nem meglepő, hogy az elnök fia, és a Kongresszus legnagyobb szavazatarányával megválasztott tagja, Eduardo Bolsonaro Orbán Viktor tizenkét pontjával készült a brazíliai CPAC-re. A karizmatikus fiatal politikus úgy vélte, hogy a magyar recept Brazíliában is alkalmazható, és arra bátorította a kongresszus résztvevőit, hogy merítsenek a magyar tapasztalatokból és fogadják meg a miniszterelnök tanácsait.

Mint Bolsonaro megjegyezte:

A rendezvényen a dél-amerikai konzervatív mozgalom több kiemelkedő politikusa és gondolkodója is megjelent. Európát azonban egyedül hazánk képviselte, a CPAC Hungaryt szervező Alapjogokért Központ nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója, Farkas Vajk személyében.