Nagy Márton: A háborús inflációt árstopokkal és ezt finanszírozó háborús extraprofitadóval lehet kezelni

pénz, pénzügy, pénzügyek, megtakarítás, anyagiak, illusztráció
Woman putting golden coin in pink piggy bank for step up growing business to profit and saving with piggy bank, Saving money for future plan and retirement fund concept.
Vágólapra másolva!
Az extraprofit elvonása nem vezet nem vezet a gazdaság lassulásához, vagy az infláció emelkedéséhez - olvasható Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter Magyar Nemzetben megjelent cikkében. 
Vágólapra másolva!

írta Nagy Márton a Magyar Nemzetben megjelent véleménycikkében.A gazdaságfejlesztési miniszter szerint a közgazdaságtanban az extraprofit vagy windfall profit, a vállalati nyereség egy nagyon jelentős, váratlan, átmeneti megugrását jelenti.

A vállalat ezzel a profittal előre nem tervez, de zsebre teszi. Az extraprofit legtöbbször kínálati szűkösség esetén jelenik meg, és egy egész szektorra jellemző, jelenleg itthon különösen az energia- és a bankszektorra. Ebben az esetben az árak hirtelen, rendkívüli emelkedése miatt a családok terheivel együtt a vállalatok profitja is számottevően megemelkedik. Ez a folyamat sokkszerű inflációt eredményez, jelentős megrázkódtatást okozva a családoknak - írta a miniszter.

Nagy Márton: Forrás: Shutterstock

Nagy Márton szerint az extraprofitadó bevezetése során két ellentétes szakpolitikai cél ütközik: a piacbarát megközelítés, a vállalatok működésébe való beavatkozás elkerülése és a családvédelem, a családok terheinek csökkentése. Magyarországon ebben a háborús helyzetben kiemelten fontos a családok védelme, ami a teljes foglalkoztatottság védelmét, a nyugdíjasok védelmét, a családtámogatási rendszer védelmét, illetve a rezsicsökkentés védelmét jelenti - tette hozzá.

Nagy Márton úgy látja, a profittal ellentétben ez a háborús extraprofit már káros, mert az ársokkok gyorsan, jelentős jövedelmet csoportosítanak át a családoktól egyes vállalatok felé extraprofitot eredményezve, az extraprofitadó pedig ezt a jövedelmet adja vissza.

Másrészt a vállalatok túlzott áremeléssel történő reakcióját a hatóságok könnyen elháríthatják a lakossági szereplők védelmében - tette hozzá.