Rendkívül agresszív, őrült hangyák gyilkolnak egy hatalmas országban

Sárga őrült hangya, hangya, Gracilipes anoplolepis
The yellow crazy ant (Anoplolepis gracilipes)
Vágólapra másolva!
Óriási gondot okoz a sárga őrült hangyák terjedése Ausztráliában. Az invazív rovarok felhőkben támadnak, savval permetezik és megölik áldozataikat, elpusztítják a termést, és veszélyeztetik a helyi állatfajok fennmaradását. Az általuk fertőzött ingatlanokat pedig nem tudják értékesíteni.
Vágólapra másolva!

Az Anoplolepis gracilipes, azaz a sárga őrült hangya a világ 100 legrosszabb invazív faja közé tartozik. Elterjedését segítette a kereskedelem, így mára mindenhol megtalálható a Föld trópusi és szubtrópusi vidékein. Jelenleg másodlagos mezőgazdasági kártevőnek minősítik – írja a Magyar Mezőgazdaság.

A szakértők úgy vélik, hogy Afrikában őshonos, de egyre nagyobb mértékben terjed Ausztráliában, legutóbb különösen Queensland keleti államban. Hétfőn jelentették, hogy először észlelték őket Gold Coast városában.

Az Invazív Fajok Tanácsa (ISC) nevű civil szervezet szerint a hangyafertőzés többek között Queensland Moist Tropics Nemzeti Parkját, a Föld egyik legrégebbi esőerdőjét fenyegeti.

„A biológiai sokféleség valóban fontos területeihez vannak közel. Ha hagyjuk, hogy a sárga őrült hangyák elterjedjenek Queensland északi részén, akkor hatalmas zavart fognak okozni a cukornádtermesztésben és a mezőgazdaságban ezeken a területeken" – figyelmeztetett James Trezise, az ISC szakembere.

Hatalmas károkat okozhatnak a sárga őrült hangyák Ausztráliában Forrás: AntWeb.org (Erin Prado), Wikimedia Commons

A hangyák már mintegy 3 kilométerre vannak Mount Elliot városától, amely olyan béka- és gyíkfajoknak ad otthont, amelyek sehol máshol a világon nem találhatók.

– tette hozzá Trezise.

Az e fajba tartozó hangyák nem harapnak, hanem hangyasavat spriccelnek. Megvakítják áldozataikat, és ez teszi őket olyan hatékony gyilkosokká. Felhőkben támadnak, és megvakítják a békákat vagy akár sokkal nagyobb állatokat, majd feletetik a kolóniával – tette hozzá Trezise.

A sárga őrült hangyákat azért nevezik így a köznyelvben, mert ijedtükben kaotikusan mozognak. Az egyik legnagyobb és legveszélyesebb invazív rovarfajnak számítanak.

Az ausztráliai Karácsony-szigeten, ahol 1934 óta vannak jelen, már több millió endemikus (csak bizonyos területen élő, „bennszülött" fajok) vörös rákot pusztítottak el, és megváltoztatták az erdő szerkezetét - figyelmeztet az ISC.

A rovarok az emberre is veszélyt jelentenek. Vannak olyan emberek Townsville-ben, akik most nem tudják eladni az otthonukat a sárga őrült hangyák inváziója miatt.