Négy évvel ezelőtt VI. Mohamed marokkói király és Muhammadu Buhari nigériai elnök egy olyan megaprojektről egyeztetett, amely több mint 3000 kilométeren keresztül szállítaná a gázt az Atlanti-óceán partja mentén, és Európába is juttatna belőle. A napokban a terv újabb mérföldkőhöz ért, ugyanis a nigériai kormány is jóváhagyta a Nigériát és Marokkót összekötő gázvezeték megépítésére vonatkozó javaslatot.

A vezeték annak a már meglévő nyugat-afrikai gázvezetéknek a meghosszabbítása lenne, amely 2010 óta szállít gázt Nigéria déli részéből Beninbe, Ghánába és Togóba. A tervezett szakasz elkészülte után a gáz 15 nyugat-afrikai országon haladna át Marokkóig, innen pedig Spanyolországon keresztül Európa többi részébe juttathatnák azt.

Az alábbi térképen a vezeték jóváhagyott útvonala látható:

A vezeték összekötné a nigériai gázt Nyugat-Afrika minden part menti országával (Benin, Togo, Ghána, Elefántcsontpart, Libéria, Sierra Leone, Guinea, Bissau-Guinea, Gambia, Szenegál és Mauritánia) és a marokkói Tangerben érne véget.

Timipre Sylva nigériai kőolajügyi miniszter a napokban bejelentette: a szövetségi kormány is jóváhagyta, hogy a Nigériai Nemzeti Kőolajipari Vállalat (NNPC), megállapodást kössön a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségével (ECOWAS) a csővezeték megépítéséről. A politikus elmondása szerint azonban a projekt még a műszaki tervezés kezdeti szakaszában van, és csak ezen a ponton fognak egyeztetni a finanszírozásról.

IllusztrációForrás: AFP/Florian Plaucheur

A 2017-es megvalósíthatósági tanulmányok szerint a vezeték 25 milliárd dollárba (9535 milliárd forint) kerülne és 25 év alatt szakaszosan készülne el. Ezt az összeget és időzítést azonban a jelenlegi ukrán-orosz konfliktus alaposan felülírhatja.