Egy különleges találmány forradalmasíthatja a textilipart

túrakabát, jacket, dzseki, kabát, túra, túrázás, illusztráció
Young bearded man wearing yellow jacket standing in the snow mountains with the beautiful view of a valley
Vágólapra másolva!
A pókok által inspirálva a textíliák új generációját fejleszti ki egy japán cég. Az extra erős és biológiailag lebomló anyag felkeltette a tudósok és az üzleti élet érdeklődését, orvosi és mérnöki területen is lehetséges alkalmazásokat látnak benne - írja a magyarmezogazdasag.hu
Vágólapra másolva!

A japán Spiber startup cég úgy döntött, hogy megvizsgálja, vajon a pókháló anyaga megváltoztathatja-e a textilipart.

A biotechnológiára szakosodott vállalat a pókselyem másolatának laboratóriumi előállításával kezdte.

A pókok úgy készítik hálójukat, hogy folyékony fehérjét selyemfonallá alakítanak, de a pókok kannibálok, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi a tenyésztésüket, a selyemhernyókat viszont már évezredek óta a selyem előállítása érdekében hasznosítják. Ezért két barát, Kazuhide Sekiyama és Junichi Sugahara, a Spiber alapítói úgy döntöttek, hogy

olyan szintetikus anyagot hoznak létre, amely molekulárisan azonos a pókselyemmel.

2007-ben megalapították a Spiber nevű céget, amely több ezer különböző pókfajt, valamint különböző selyemfajtákat kutatott és létrehozott egy, gyakorlatilag az összes pókselyemfajtát tartalmazó adatbázist.

A Moon Parka kabát:

Végül sikerült olyan szintetikus selymet létrehozniuk, amely a pókok által készített selyemháló tulajdonságaival rendelkezik, amelyet Brewed Proteinnek neveztek el.

2015-ben a Spiber a The North Face Japánnal együttműködve 50 darab Moon Parka elnevezésű kabátot készített limitált példányszámban a Holdra szállás 50. évfordulója alkalmából. A tervezési folyamat során azonban a csapat felfedezte, hogy a pókselyem nedvesség hatására zsugorodik, ezért módosítaniuk kellett a fehérjét, hogy a szál alkalmas legyen a kültéri kabáthoz. Négy évbe telt, mire sikerült olyan ruhadarabot gyártani, amely megfelelt az elvárásaiknak. Az egész kis kollekció pillanatok alatt elfogyott.

Egy kabát 150.000 jenbe, azaz körülbelül 500.000 forintba került.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

A Spiber által kifejlesztett anyagnak van még egy előnye: biológiailag lebomló, és nem terheli a környezetet, mint más szintetikus szövetek.

A cég most a termelés felfuttatásán dolgozik, és készül a textiltermékek teljes kereskedelmi bevezetésére.