Egy országban arra kérnek nyolcmillió embert, hogy kapcsolják le a villanyt

ausztrália
A family visits a park overlooking the city of Sydney on December 19, 2016. Australia avoided a feared downgrade of its coveted AAA credit rating on December 19 after sticking to its ambition of returning the budget to surplus in 2020-21 despite softer growth forecasts. / AFP PHOTO / Peter PARKS
Vágólapra másolva!
Ausztrália energiaminisztere arra kérte Új-Dél-Wales lakosságát, hogy fogyasszanak kevesebb áramot, vagyis lehetőség szerint minél kevesebb ideig égessék a villanyt. A kérés mintegy 8 millió embert érint.
Vágólapra másolva!

Ausztrália energiaminisztere, Chris Bowen arra kérte Új-Dél-Wales lakosságát, hogy esténként két órával csökkentsék az áramhasználatukat, például kapcsolják le a villanyt.

A kérés több mint 8 millió embert érint, ugyanis Új-Dél-Walesben található az ország legnépesebb városának számító Sydney is

– írja a BBC.

A különös kérés azt követően érkezett, hogy a kontinensnyi országban jelentős energiaválság alakult ki, ahogy a nagykereskedelmi áramárak drámaian megemelkedtek. Bowen egy Canberrában tartott beszédében kérte a lakosságot, hogy amennyiben megtehetik, esténként 6 és 8 óra között ne használjanak bizonyos elektromos eszközöket.

Miként arról az Origo korábban beszámolt, Ausztrália igen különleges helyzetben van az energiapiacon.

Az ország ugyanis a világ egy vezető exportőre a szén és a cseppfolyósított földgáz területén, azonban most súlyos energiahiánnyal küzd.

Ausztrália áramtermelésének háromnegyede ugyanis még mindig szénalapú, de a közelmúltban számos szénerőmű csökkentette a kibocsátását.

A termelés visszaesése mögött részben az idén tapasztalt áradások állnak, melyek megrongálták a szénbányákat, de a váratlan leállások, illetve a tervezett karbantartási munkálatok is visszafogják a kibocsátást.

Ahogy viszont a globális energiaárak emelkednek, a koronavírus-járvány végével pedig hirtelen megnőtt a kereslet, Ausztrália hirtelen súlyos hiánnyal találta szemben magát.

Mindez oda vezetett, hogy mára a villamos energia ára meghaladta a 300 ausztrál dollárt megawattóránként. Ez azonban már egy olyan felső korlát lenne, amelyet az ország nagykereskedelmi energiapiaci üzemeltetője (Australian Energy Market Operator, Aemo) határozott meg, hogy határt szabjon a drágulásnak.

Számos energiatermelő vállalat számára azonban ez a határ még a termelési költséget sem fedezi, vagyis sokan egyszerűen visszafogták a kibocsátást.

Szerdán pedig az Aemo már arra kényszerült, hogy egyenesen felfüggessze a nagykereskedelmi piaci árazást. A korábban példátlan lépés kapcsán a szervezet közölte, közvetlenül fogják megállapítani az árakat, és kompenzálják a termelőket a kiesésekért.