Hatalmas botrány készül: földönfutóvá válhat Elon Musk

Elon Musk
BOCA CHICA, TX - SEPTEMBER 28: SpaceX CEO Elon Musk gives an update on the next-generation Starship spacecraft at the company's Texas launch facility on September 28, 2019 in Boca Chica near Brownsville, Texas. The Starship spacecraft is a massive vehicle meant to take people to the Moon, Mars, and beyond. (Photo by Loren Elliott/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Elon Muskot csütörtökön 258 milliárd dollárra perelte be egy férfi a manhattani szövetségi bíróságon. Keith Johnson szerint ugyanis Musk manipulálta a dogecoin nevű kriptovaluta árfolyamát, súlyos kárt okozva ezzel a befektetőknek.
Vágólapra másolva!

Összesen 258 milliárd dollárt követel egy Keith Johnson nevű férfi Elon Musktól, mivel meglátása szerint Musk, illetve az általa vezetett Tesla és a SpaceX manipulálta a dogecoin nevű kriptovaluta árfolyamát, amivel súlyos károkat okozott a befektetőknek. Johnson csütörtökön nyújtotta be a keresetét a manhattani szövetségi bíróságon – írja a Reuters.

Ahogy az Origo korábban megírta, Musk vagyona a Forbes áprilisi adatai szerint 219 milliárd dollár volt, azaz kevesebb, mint amekkora összegre most beperelték.

Johnson azzal érvel, hogy Musk arra használta a népszerűségét, hogy reklámozza a dogecoint, amivel felhajtotta a token árfolyamát, majd hagyta, hogy az árjegyzés hatalmasat csökkenjen.

A kereset szerint az alperesek (tehát maga Musk, a Tesla és a SpaceX) 2019 óta tisztában voltak azzal, hogy a dogecoin mögött nem áll valódi érték, mégis népszerűsítették a kriptovalutát. Így pedig jelentős hasznot húztak a kereskedésből. Vagyis Johnson szerint Musk és a cégei lényegében egy piramisjátékban vettek részt, aminek egyetlen célja az volt, hogy manipulálják a befektetőket, és így anyagi haszonra tegyenek szert. A Tesla például egy ideig még el is fogadott dogecoint egyes termékeiért.

A kereset idézi például Warren Buffett és Bill Gates véleményeit is arról, hogy a kriptopénz értéke erősen megkérdőjelezhető.

A dogecoin felíveléséről az alábbi cikkben írtunk részletesen:

A Tesla, a SpaceX, valamint Elon Musk ügyvédje egyelőre nem kommentálta az ügyet. A Reuters kereste Johnson ügyvédjét is, hogy megtudja, a férfi milyen konkrét bizonyítékokkal rendelkezik, amelyek alátámasztják, hogy az alperesek valóban piramisjátékban vettek részt. Johnson jogi képviselője nem reagált a megkeresésre.

A 258 milliárd dolláros követelés egyébként úgy jön ki, hogy 2021 májusa óta a dogecoin piaci értéke 86 milliárd dollárral csökkent. Johnson ennek a háromszorosát követeli Musktól és a cégeitől.

Emellett a férfi azt is szeretné elérni, hogy Musk és vállalatai a jövőben ne népszerűsíthessék a dogecoint. Továbbá kéri, hogy a bíróság állapítsa meg, hogy a szövetségi és a New York-i törvények szerint a dogecoinnal folytatott kereskedés szerencsejátéknak minősül.

A panasz szerint a dogecoin eladási hulláma azt követően indult el, hogy Musk tavaly májusban az NBC tévécsatorna Saturday Night Live című műsorának házigazdája volt. A műsor egyik szegmensében ugyanis egy fiktív pénzügyi szakértő szerepét játszotta el, és közölte, hogy a dogecoin „szélhámosság".

A dogecoin csütörtökön, vagyis a kereset benyújtásának napján, 0,058 dolláron forgott, szemben a tavaly májusban elért, 0,74 dolláros csúcsával.